Annons
Ministern om Vattenfalls kolaffärer: ”Gigantiska felinvesteringar”
Kolkraftverk med två stora skorstenar som det kommer vit rök ur.

Ett av Vattenfalls europeiska kolkraftverk, Schwarze Pumpe i Tyskland. FOTO: Vattenfall

Ministern om Vattenfalls kolaffärer: ”Gigantiska felinvesteringar”

Sverige ska bli kolfritt inom några decennier, det har regeringen nyligen skrivit under på. Men statliga Vattenfall fortsätter sin import av stenkol, varav en femtedel från det våldsdrabbade Colombia. Klimatminister Isabella Lövin kritiserar nu kolaffärerna.
– Jag anser att det här är gigantiska felinvesteringar av Vattenfall, säger Isabella Lövin till Sveriges Natur.

Vid FN:s klimatmöte i Bonn anslöt sig Sverige till en global allians för utfasning av kolkraften. Samtidigt har svenska energibolaget Vattenfall en stor kolimport till sina europeiska kraftverk.

Sveriges Natur har i flera artiklar berättat om Vattenfalls stenkolsimport från Césarregionen i nordöstra Colombia. Tusentals människor har mördats och tiotusentals har tvingats fly från sina hem, efter terror från framför allt paramilitära grupper.

LÄS MER: Vattenfalls kolimport från Colombia kritiseras

Våldet kopplas till brytningen av stenkol i regionen. Avhoppade paramilitärer har berättat hur de agerat på uppdrag av samma gruvföretag som fortfarande levererar stenkol till Vattenfall. Uppgifterna tillbakavisas dock kraftfullt av företagen själva.

Marken har förgiftats

Stenkolsbrytningen orsakar också stora miljöproblem. Marken har förgiftats av avfallet, floder har torkat ut och luftkvaliteten har kraftigt försämrats.

Flera europeiska energibolag har stoppat all stenkolsimport från César, på grund av situationen, men Vattenfall har beslutat sig för att fortsätta importen.

– Vi tror att det är bättre att vi stannar kvar och försöker påverka situationen på plats i rätt riktning, har Vattenfalls hållbarhetschef Annika Ramsköld sagt till Sveriges Natur.

Samtidigt ökar nu ansträngningarna för att helt få bort kolet. På klimatmötet skrev alltså Sverige under avtalet ”Powering past coal” som innebär att man inom OECD-länderna ska fasa ut kol 2030.

Vattenfall kommer däremot inte att vara kolfria förrän 20 år senare: 2050, enligt de beslut som fattats. Bolaget säger till Sveriges Natur att dom hoppas det går snabbare, men kan alltså inte lova att följa den globala alliansens mål.

”Gigantiska felinvesteringar”

Klimatminister Isabella Lövin.

Klimatminister Isabella Lövin menar att kolkraften måste fasas ut skyndsamt och kallar Vattenfalls kolaffärer för ”gigantiska felinvesteringar”.

– Att man investerade så hårt på både brun- och stenkol på den europeiska kontinenten, det var fel, säger Lövin till Sveriges Natur.

Hon har dock inte diskuterat Vattenfalls kolinköp i Colombia med Näringsdepartementet, som ansvarar för bolaget.

– Världen behöver göra mycket mer och det är väldigt viktigt nu att Vattenfall är med och bidrar till en omställning med förnybar energi, säger Lövin.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X