Annons
Miljökämpar belönas med Right Livelihood-pris

Ritwick Dutta & Rahul Chowdhury är medgrundare till organisationen Legal Initiative for Forest and Environment (LIFE), som kämpar för miljöskydd i Indien. Organisationen är en av årets vinnare av Right Livelihood-priset. Foto: Ankit Kumar/Right Livelihood

Miljökämpar belönas med Right Livelihood-pris

Klimat och miljö står i fokus när årets Right Livelihood-pris delas ut. Vinnarna hedras bland annat för kampen mot klimatförändringar och för skyddet av urfolks rättigheter.

Tre av årets fyra pristagare har tydlig koppling till klimat- och miljöarbete runt om i världen. Den röda tråden berör ämnen som samhällsmobilisering mot klimatförändringar, stärkt miljöskydd och arbete för urfolks rättigheter.

Vladimir Slivyak, en av Rysslands mest kända miljöaktivister, belönas för sitt försvar av miljön och för att ha hjälpt väcka gräsrotsmotstånd mot kol- och kärnkraftsindustrin i Ryssland.

Freda Huson är en av årets fyra pristagare. Foto: Michael Toledano/Right Livelihood

Freda Huson, som tillhör det kanadensiska urfolket Wet’suwet’en, mottar priset för sin orädda hängivenhet för att återta och bevara ursprungsbefolkningens kultur samt för kampen mot oljeledningar i British Columbia, Kanada.

Organisationen Legal Initiative for Forest and Environment (LIFE) prisas för sin strävan efter miljödemokrati samt arbetet med att på gräsrotsnivå kämpa för stärkt miljöskydd i Indien och ökad kunskap hos lokalbefolkningen.

– Pristagarna i Right Livelihood 2021 är modiga mobilisatorer som visar vad folkrörelser kan åstadkomma, säger Ole von Uexkull, verkställande direktör på Right Livelihood, i ett pressmeddelande.

Den fjärde pristagaren, Marthe Wandou från Kamerun, mottar utmärkelsen för sitt arbete med att hjälpa människor som fallit offer för extremistgrupper och att skydda barn som utsätts för sexuellt våld i Lake Tchad-regionen i Kamerun.

Läs mer om Right Livelihood och årets pristagare här.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X