Unga miljöaktivister prisas av Right Livelihood

Ungdomsorganisationen Mother Nature Cambodia prisas av Right Livelihood för sin kamp för att skydda miljön och mänskliga rättigheter i Kambodja. Foto: Mother Nature Cambodia.

Unga miljöaktivister prisas av Right Livelihood

Den ungdomsledda miljöorganisation Mother Nature Cambodia är en av årets mottagare av Right Livelihood-priset. ”För deras orädda och engagerande aktivism för att bevara Kambodjas naturliga miljö i en högt begränsad demokratisk miljö” lyder motiveringen.

Artikeln har uppdaterats

Organisationen jobbar under hot och förtryck för att skydda Kambodjas natur och för att främja mänskliga rättigheter och demokrati. De har bland annat varit med och stoppat en vattenkraftsdam som hotat ursprungsbefolkningen i Kambodja.

Humor som redskap

Mother nature Cambodja hyllas bland annat för sin aktivism som ofta har humoristiska inslag. Foto: Mother nature Cambodia.

Organisationen har även bidragit till ett förbud mot sandexport som trädde i kraft 2017. Innan förbudet påverkade sandexploatering ekosystemen vid Kambodjas kuster negativt.

– Mother nature Cambodia är orädda unga aktivister som kämpar för miljön och för demokrati. Genom innovativa och ofta humoristiska protester försvarar deras aktivism natur och människors levebröd samtidigt som de, trots juridiska trakasserier och övervakning, stöder samhällen mot korrupta och skadliga projekt, säger Right Livelihoods vd Ole von Uexkull i ett pressmedelande.

Vid prisutdelningen den 29 november kommer dock inte representanter från organisationen att kunna delta. Efter en villkorlig fängelsedom, där representanterna på grund av sin aktivism dömdes för att ha uppmuntrat till grov brottslighet, krävs tillstånd från domstol för att lämna landet. Något som nu har nekats.

Sätter stop för blyförgiftning

Den afrikanska miljöaktivisten Phyllis Omido har satt stopp för ett stort antal blyförgiftande smältverk. Foto: Phyllis Omido/Right LIvelihood.

Den kenyanska klimataktivisten Phyllis Omido är den andra av de totalt fyra pristagarna. Hon är en ledande person i kampen för en bättre miljö och hälsa i Kenya, och hennes aktivism ligger bakom nedstängningen av 17 smältverk för batterier som orsakat blyförgiftning i sina närområden.

De andra två pristagarna är organisationen SOS Mediterranee, som arbetar med att undsätta migranter som försöker ta sig över medelhavet till Europa, och läkaren Eunice Brookman-Amissah, som banat väg för kvinnors aborträttigheter i Afrika.

Läs våran intervju med en av 2021 års pristagare här: Indisk miljörättsgrupp prisas för banbrytande kamp

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X