Manifestation för miljöförsvararna som offrade livet

Manifestation för miljöförsvararna som offrade livet

Idag tändes 138 ljus i Kungsträdgården i Stockholm för att hedra de miljöförsvarare som under året mördats i sin kamp för naturen, djuren och de mänskliga rättigheterna. Bakom manifestationen ligger Naturskyddsföreningen.

Skribent Emma Ugge

De ville begrava oss men de visste inte att vi var frön. Så står det på den stora banderollen som placerats bakom ljusen som lyser upp vintermörkret i Kungsträdgården. På banderollen står också namnen på några av de 138 miljöhjältar som under året offrat sina liv i striden för klimatet och miljön.

– Vi fick inte plats att skriva upp alla namn för listan är oändlig, säger urfolksaktivisten Carmen Blanco Valer som är en av talarna på plats.

Att stå upp för miljön och klimatet är inte riskfritt. Varje vecka dödas minst tre miljöförsvarare i världen, enligt en ny rapport från Naturskyddsföreningen. Men mörkertalet är stort. Miljöförsvarare är under attack, något som blev tydligt när hela listan på de mördade miljökämparna lästes upp. Fyra ark papper fyllda med namn, men också med mod och uppoffring.

LÄS MER: Farligare att försvara miljön- tre aktivister dödas varje vecka

På plats utlystes en tyst minut, följt av Leo Rudberg, ordförande för Fältbiologerna, som avslutade ljusmanifestationen med ett tydligt budskap.

– En människa kan mördas, men aldrig idéer. Deras arbete lever vidare i vår kamp. Och kampen fortsätter.

Skribent Emma Ugge
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X