Annons
Ljud från vindkraftverk påverkar sömn negativt

Den som bor mindre än en kilometer från ett vindkraftverk både sover sämre och har kortare drömsömn än andra, enligt studien. Foto: Kjell-Åke Fredriksson

Ljud från vindkraftverk påverkar sömn negativt

Vindkraftsljud påverkar människors upplevelse av sömnens återhämtande effekt, och har också en liten men signifikant inverkan på drömsömnen enligt en ny studie vid Göteborgs universitet.

Den som bor mindre än en kilometer från ett vindkraftverk både sover sämre och har kortare drömsömn än andra. Det visar studien, som publicerats i tidskriften Sleep.

50 deltagare, där hälften bodde max en kilometer från ett vindkraftverk, fick sova i ett ljudmiljölabb under tre nätter där deras sömn och hjärnverksamhet dokumenterades. Under en av nätterna sov de till inspelat vindkraftverksbuller som modellerats efter verkliga förhållanden.

Samtliga visade sig då sova sämre och hade i snitt drygt elva minuter kortare drömsömn. Det fanns heller ingen tillvänjning vid ­bullret, tvärtom. Deltagare som bodde nära vindkraftverk hade sämre sömn i alla lägen, även under den tysta natten i ljudlabbet.

LÄS MER om studien hos Göteborgs universitet

LÄS VÅRT REPORTAGE om striden om vindkraften

Läs fler artiklar ur vår temasatsning om framtidens energi:

Bit för bit – här läggs pusslet till framtidens solceller
Jakten på bättre batterier
Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X