Kina väntas axla ledarrollen

Solpaneler i Shanghai

Kina väntas axla ledarrollen

Mycket talar för att Kina kommer att få en framträdande roll i det globala klimatarbetet framöver om USA faller ifrån.

I dag har de politiska diskussionerna börjat på klimatmötet i Marrakech.

MARRAKECH. I dag har ministrar från hela världen anlänt till klimatmötet i Marrakech. Tjänstemännen har förhandlat färdigt om de tekniska detaljerna kring Parisavtalet och nu är det dags för politiska diskussioner. Men Donald Trumps ande svävar över förhandlingarna. Många oroar sig för att den amerikanske presidenten ska komma med något nytt utspel i samband med USA:s utrikesminister John Kerrys ankomst i morgon.

Högt på agendan står frågan om finansiering. Dels till omställning, dels till de länder som drabbas värst av klimatförändringarna. Här har USA lovat att bidra med tre miljarder dollar, varav 500 miljoner hittills är utbetada. Mycket talar för att dessa pengar nu fryser inne och att några utvecklingsländer då kan få kalla fötter och vilja dra sig ur tidigare åtaganden.

I morgon är också dagen då varje land får chansen att tala och presentera sina egna ambitioner. Sverige talar som fjärde land. Några hade hoppats EU skulle dra på sig ledartröjan om USA faller ifrån. Men EU:s länder har själva svårt att möta klimatmålen från Paris. De nationella åtgärdersplaner som varje EU-land har lagt fram skulle behöva skärpas redan från 2018 för att nå den minskning av utsläppen med 40 procent fram till 2030 som Parisavtalet kräver. Just nu finns ett motstånd mot länder som Polen att ta på sig ytterligare åtgärder. Även Tyskland tvekar kring att fasa ut kolen och har satt 2050 som sista startdatum, till skillnad mot Storbritanniens 2025.

I stället verkar det som om Kina rycker fram och tar en tätposition i klimatomställningen. Kina har redan gjort kraftiga satsningar på solkraft samtidigt som man aviserat att 1000 kolgruvor ska stängas. Å andra sidan öppnar man nya kolkraftverk och enligt en rapport från forsknings- och konsultföretaget GlobalData beräknas kolkraften i Kina öka till 1 016 gigawatt 2018 och över 1 367 gigawatt 2025, landet förblir därmed världens största producent av kolkraft.

Men Kina skulle ha mycket att vinna i goodwill på att leda klimatarbetet i världen och sannolikt kommer ett utspel från Kinas minister i morgon. Det skulle troligen också stärka landets inflytande på den afrikanska kontinenten, något som säkert skulle reta USA.

Ämnen:
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X