Annons
Kaffe i tyg påstås gynna klimatet – marknadsföring ifrågasätts

Kaffebönor neutraliserar doft och håller kläder fräscha längre, hävdar Equestrian Stockholm. Foto: Getty Images

Kaffe i tyg påstås gynna klimatet – marknadsföring ifrågasätts

Kaffebönor i kläder gör dem mer klimatvänliga, hävdar det svenska tillväxtbolaget Equestrian Stockholm i sin marknadsföring. Ett påstående som verkar sakna underlag, menar forskare, Naturvårdsverket och Konsumentverket.

Företaget Equestrian Stockholm designar och säljer ryttarkläder och produkter till hästar, ryttare och hundar världen över. Det är en framgångssaga med en uttalad hållbarhetsprofil.

I januari förvärvade riskkapitalbolaget Privec 40 procent av bolaget, som sedan starten 2015 uppges ha vuxit till en omsättning på över 100 miljoner kronor. 

Bolagets starka tillväxt har uppmärksammats stort i media, inte minst i Dagens Industri som utnämnde bolaget till Årets Gasellföretag i Stockholms län 2020 och i Svenska Dagbladet som nominerade bolaget till SvD Affärsbragd 2021.

Har en egen märkning

Equestrian Stockholm har en egen märkning av vissa kläder (texten ECO i ett löv) som motiveras med att man använder återvunnen polyester och att majoriteten av deras produkter transporteras med sjöfart. Dessutom lyfter bolaget fram en produktionsteknik som framstår som både unik och revolutionerande. Vissa av plaggen, bland annat majoriteten av de överdelar som säljs, innehåller kaffebönor. 

Så här beskrivs kaffebönornas effekt på bolagets hemsida: 

”Det finns många anledningar att älska kaffe. En är att krossade kaffebönor kan vara bra att ha i kläder ur ett miljöperspektiv. Låt oss förklara. Vi använder nämligen återvunna krossade kaffebönor (rester från livsmedelsindustrin) i flera av våra plagg. Kaffebönorna neutraliserar doft och håller kläderna fräscha längre. Summan av kardemumman är att du inte behöver tvätta lika ofta, vilket är bättre för både plagget och planeten!”

Kaffe sägs minska antalet tvättar

Vd och grundare Johanna Ingelsson lyfter ofta fram sitt miljöengagemang och en strävan efter att skapa mer miljövänliga produkter, något som hon säger sig ha saknat när hon själv var aktiv ryttare.

”Jag är ekonörd och tycker att det här är spännande. Ett av våra stora problem är att vi ryttare tvättar våra plagg för ofta, inte alltid för att de är smutsiga utan för att de luktar. Det förstör inte bara kläderna utan slösar också enorma mängder vatten,” sa Johanna Ingelsson till Dagens Industri (december 2020) där hon förklarar hur hennes företag hittat lösningen i kaffeteknologin.

I årets januarinummer av tidningen Kupé inleds en artikel med: ”Kaffesump i stallkläder? Självklart!”. I artikeln utvecklar Johanna Ingelsson hur det fungerar: ”En av våra producenter samarbetar med en kaffekedja som skänker bort sin kaffesump. Den hettas upp och tvinnas in i trådarna, vilket neutraliserar dofter utan att man behöver tillsätta miljöförstörande kemikalier. På så sätt behöver inte kläderna tvättas lika ofta.”

Producenten är Singtex, ett företag i Taiwan, och teknologin kallas S.Café. Om S.Café fungerar vore det ett betydande bidrag till klimatarbetet för de företag som säljer tyg och kläder eller andra produkter av tyg. Speciellt intressant skulle S.Cafés metod vara om det handlar om produkter som utsätts för lukt, till exempel så kallade funktionskläder. Dock har inga andra svenska företag, så vitt Sveriges Natur vet, valt att använda metoden. 

Har ni dokumentation på att det funkar så att det blir mindre klimatpåverkan? 

– Inte mer än att vi testar ju alla våra produkter jättenoga själva innan vi lanserar dem och tycker att det funkar jättebra, säger Johanna Ingelsson, vd och grundare på Equestrian Stockholm.
Sofia Berglund, marknadschef på Equestrian Stockholm, förtydligar:

– Vi har bett testryttare och kunder att testa och de sa att de känner skillnad jämfört med de produkter som inte har kaffebönor, säger hon. 

Saknas kunskap om metoden

När Sveriges Natur frågar några av Sveriges främsta experter på hållbarhet är det svårt att hitta någon som känner till metoden. 

– Nej, kaffe i kläder känner jag inte till något om. Vi har själva gjort lite försök att ha kaffebönor i plast, då för att dryga ut materialet. Men inget som rör luktkontroll, säger Mårten Alkhagen som är senior forskare på statligt ägda forskningsinstitutet Rise, där hans fokusområde är fibrer, bland annat hållbarhet i textilier. 

En sökning i databasen för vetenskapliga artiklar gör honom inte klokare. 

– När jag sökte på coffee och odor control så hittade jag ingenting. 

Tycker du att konsumenter kan känna sig trygga med att detta fungerar? 

– Det är lurigt, det är en risk att hävda något sådant om man inte har på fötterna. 

”För mig låter det konstigt”

Mats Johansson, forskare på Borås Textilhögskola och Sciences Park Borås med fokus på smarta textilier, är inne på samma spår. Han har dessutom undersökt teknologin.

– Jag har varit inne på detta, det handlar sannolikt om vanligt jädra polyester med lite torkad, karboniserad, kaffesump i. På Singtex hemsida finns det tester av S.Café, men det är väldigt sporadisk information och man vet inte vad de har testat, det verkar som att de testat en sak och projicerar det på något annat.

Mats Johansson, Foto: Fredrik Malmlund.

Han understryker att han inte har full insyn i just Singtex teknologi utan drar slutsatser av den information som finns att tillgå samt sin egen forskning.

– Vad Singtex gjort är att de samlat upp sump från en kaffekedja och sedan torkat den, karbonisering. Man får då en struktur som påminner om aktivt kol, som kan filtrera saker. För mig låter det konstigt. Om något är inbakat i polyester så varför skulle luktämnen tränga in i materialet? Jag har svårt att tro på att det funkar rent fysiskt och kemiskt. 

Men Singtex radar upp patent på sin hemsida? 

– Det behöver absolut inte vara någon kvalitetsgaranti, det säger inget om dess funktion utan bara om dess konstruktion. 

Tror du att det funkar så att plaggen tar åt sig mindre lukt? 

– Jag kan inte säga säkert att det inte har någon effekt alls, men om man tar in en liten andel finmald och förkolnad sump i kläderna har jag svårt att tro att det gör väsentlig skillnad. Hela det här ”det luktar inte” låter märkligt, för i så fall tar det väl bort bakterier, är det någon slags biocid då? Det framgår inte. 

Han lyfter också fram fler frågetecken. 

– När det handlar om kläders klimatpåverkan är just tvätten en väldigt liten del. Dessutom visar tester att även de plagg som har en bevisad anti-odör-effekt i tyget ändå inte tvättas mer sällan. Konsumenterna ändrar inte sitt beteende trots att plaggen förändras, säger Mats Johansson. 

Ingen myndighet har granskat företaget eller metoden

Är det i enlighet med lagar och regler att marknadsföra en produkt som klimatvänlig, utan att kunna leda det i bevis? 

Varken på Naturvårdsverket eller Konsumentverket känner man till att kaffe kan användas i klädproduktion för ökad hållbarhet. Sveriges Natur har talat med Rebecka Uggla, handläggare på Naturvårdsverket. Hon arbetar inom området hållbar konsumtion av textilier. Inte heller juristen Emelie Neidre, som granskar miljöpåståenden i reklam i sitt arbete på Konsumentverket känner till detta. 

Eftersom ingen myndighet har granskat varken Equestrian Stockholm eller själva kaffemetoden kan ingen representant uttala sig specifikt om deras påståenden. Emelie Neidre förklarar vad som gäller ur ett generellt perspektiv, med utgångspunkt i Konsumentverkets regler om miljöpåståenden i reklam. 

Emelie Neidre. Foto: Öyvind Lund

Får ett företag hävda att deras produkter är miljövänliga utan att kunna visa upp dokumentation? 

Utifrån vårt myndighetsperspektiv måste ett företag kunna presentera någon form av dokumentation om vi skulle starta ett ärende. Det viktiga är att dokumenten ska kunna styrka det som företaget påstår. Påståendet kan vara rätt i sak men vi tittar på det ur ett helhetsperspektiv, att det är tillräckligt betydande, säger hon.

Vad är grundkraven för att ett företag ska kunna marknadsföra sina produkter som miljövänliga? 

– Det viktiga är att de gjort ett miljöarbete och tittat på vilken del av produktens livscykel har störst påverkan. 

Om ett företag bryter mot regler om miljöpåståenden i reklam, vad kan påföljden bli? 

– Det vi gör från Konsumentverkets sida är att vi kan inleda ett tillsynsärende. Vi vill att företag i första hand ska kunna rätta till fel själva. Vi kan gå vidare till domstol och de kan få ett förbud mot att göra vissa påståenden, om de ändå gör det igen kan de få ett vite, säger Emelie Neidre.

Känner delvis till reglerna

Sofia Berglund, marknadschef på Equestrian Stockholm, säger att hon ”delvis” känner till reglerna om miljöpåståenden i reklam. 

Där anges ju bland annat att man måste kunna styrka det man påstår, kan ni det?

– Jag kan kolla upp det. Men vi har inte gått ut med att det tar bort x procent av lukten, vi har inte sagt i vilken utsträckning, säger hon. 

Sofia Berglund återkommer i ett mejl efter intervjun och skriver att hon letar svar på Sveriges Naturs fråga om hur mycket kaffe som ingår i plaggen. Dessutom har hon bett Singtex skicka en testrapport. Hon väljer sedan att inte återkomma. Sveriges Natur har även frågat Equestrian Stockholm hur många personer som ingick i deras studie och hur plaggens livslängd respektive tvättfrekvens förändrades. Frågorna besvaras inte. Däremot kommer ytterligare ett mejl:

– Då vi är i riktig högsäsong har vi tyvärr inte möjlighet att ge mer tid nu för tillfället, skriver Johanna Ingelssson i ett mejl. 

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X
Annons