Annons
Investerare i upprop mot skövling

För att andelen illegala sojaodlingar inte ska öka i Sydamerika kräver nu investerare att branschledande företag tydligt visar att deras soja inte kommer från skövlad mark. Foto: IBAMA

Investerare i upprop mot skövling

I ett upprop kräver 57 globala kapitalförvaltare att storföretag som producerar och handlar med soja i Sydamerika tydligt visar att de aktivt arbetar mot skogsskövling och miljöförstöring orsakad av sojaproduktion. Om inte riskerar de aktuella företagen inte bara minskade investeringar utan även att dagens innehav säljs eftersom det innebär för stora marknadsrisker att stanna kvar.

Det handlar om ryktesrisken, att konsumenter överger ett företags produkter om det blir känt att de är kopplade till skövling.
Det är operativa risker, där sojaodlarnas avkastning påverkas av miljöförstöringens konsekvenser med markförstöring och ändrat klimat.
Det är regleringsmässiga risker, där staten kan konfiskera illegalt avverkade sojafält eller belägga odlare med böter.
Och så globala politiska risker, där exempelvis aktörer inom EU och USA går ut och kräver ett stopp på skövlingen i ett visst område.

– Det här medför stora systemrisker i allas våra portföljer. Det råder idag en allmän uppfattning inom vår bransch om att något måste förändras här och att tiden för frivilliga åtaganden som inte backas upp av konkreta implementeringar är över, säger Adam Kanzer, vid BNP Paribas Asset Management i USA, som är en av undertecknarna, till Financial Times.

Finansiella muskler

Och de finansiella musklerna bakom de 57 undertecknarna är betydande, tillsammans förvaltar de tillgångar på över 6 biljoner kronor, alltså 6000 miljarder. Bland förvaltarna finns svenska Handelsbanken Asset Management och uppropet är samordnat med hjälp av Investor Initiative for Sustainable Forests, IISF.

I Sydamerika är det idag framför allt cerradon, Brasiliens stora savannområde, och slättlandsområdet Gran Chaco öster om Anderna som hotas av skövling för sojaproduktion.

Här kan du läsa uppropet (extern länk)

LÄS MER: Investerare kräver klimatåtgärder
LÄS MER: Svenskt exportstöd till företag som skövlar i Amazonas
LÄS MER: Finansjättar kan spela viktig roll för klimatet
LÄS MER: Blodig miljöförstörare på väg från Colombia till Sverige

Ämnen:
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X