Annons
Hur ska det gå för etanolen i Sverige?

OKQ8 planerar att fortsätta sälja E 85 ett bra tag till trots försäljningstappet. Foto: OKQ8

Hur ska det gå för etanolen i Sverige?

Få om ens något bilbränsle har haft bättre klimateffekt i Sverige än etanolen, E 85. Så länge den sålde. När Sverige tvingades införa högre skatt på etanolen i januari dök försäljningen.

I dag når E 85 inte ens upp till en procent av all bränsleförsäljning.

Hur ska det gå för E 85-bränslet?

– Det ser mörkt ut. Ett grundproblem är att fordonsflottan för etanol inte växer. Nästan inga nya etanolbilar kommer ut i Sverige, säger Ulf Svahn, vd på Svenska Petroleum och Biodrivmedelinstitutet, SBPI.

Han tycker dock att E 85 är ett bra bränsle och globalt sett går det mycket bra för etanolen.

– EUs nya biobränsledirektiv kan sätta ett tak för biodrivmedel. Risken är att vi får en sämre utveckling för biobränslena 2020-2030 än för nuvarande period. Men biobränslen behövs som en del av kakan de närmaste 10-20 åren.

EU- kommissionen är tveksam till grödobaserad råvara och risken är att även skog som råvara bedöms på samma sätt.

– Den svenska regeringen måste sätta kraft bakom orden i förhandlingarna om nytt biobränsledirektiv, säger Ulf Svahn.

Han påpekar att om Sverige ska gå före så måste det ändå ske i samklang med bilindustrin. Och E 85 finns bara i Sverige. Pumplagen som kräver E 85-pumpar på mackarna avskaffas eller ändras. Det betyder inte att etanolen borde tas bort, anser han.

Bränslebolagen vill i stället för pumplagen se en så kallad reduktionslag – lagstiftning som kräver att bränsleförsäljningen lever upp till målet att utsläppen av klimatgaser ska minskas. Ett maxtak för försäljning av fossil bensin och diesel bör införas och sedan sänkas år från år. Det ökar utrymmet för E 85 och andra klimatvänliga bränslen.

Helene Samuelsson är informationschef på Preem:

– Det bör gå att få till ny lagstiftning och att ha kvar E 85 som bränsle. Vi kommer att ha kvar bränslet så länge någon vill köpa. E 85 har en framtid men pumplagen är ett exempel på tokig lagstiftning. Vi vill se en reduktionslag. Det värsta man kan göra nu är att satsa på en teknik. Vi behöver olika bränslen, kanske också ha dem på olika platser.

Också Sveriges största bränslebolag, OKQ8, säger att E 85 kommer att säljas ett bra tag till.

– Vi tror på kvotplikt, alltså att vår försäljning styr över mot högre andelar biobränslen i bensin och diesel. Vi hör dock inget från politikerna. Stor osäkerhet råder om biobränslena, men vi fortsätter med E 85 också när vi bygger en ny mack, säger Erik Moglia på OKQ8.

Fotnot: Etanolens jämförpris räknas 1,35 x bensinpriset. I dag är priset per mil nära nog detsamma för E 85 och bensin.

LÄS MER Bästa bilvalet för miljön

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X