Fortsatt statsstöd till palmolja i biodiesel
Palmoljefrukter ger stor avkastning.

Palmoljefrukter utgörs till 50 procent av olja. Men odlingen har stor negativ påverkan på miljö och människor. Foto: Jonas Gratzer

Fortsatt statsstöd till palmolja i biodiesel

Miljöminister Karolina Skog ser inga möjligheter ta bort statsstödet till palmoljebaserad biodiesel.
– Beskattningsmodellerna är mycket mer generella än så, säger hon till Sveriges Natur.

Som enda EU-land har Sverige befriat alla drivmedel som produceras av förnybara råvaror från koldioxidskatt. Skattereduktionen är ett statsstöd som har godkänts av EU-kommissionen fram till 2018.
Men Sveriges Natur kunde i senaste numret avslöja att importen av palmolja till biodiesel ökar kraftigt i Sverige. 2015 baserades 15 procent av den populära biodieseln HVO på palmolja från Thailand och Indonesien. Siffran kan dock i själva verket vara den dubbla, eftersom PFAD – en restprodukt från palmolja – inte redovisas i statistiken.
Enligt Naturskyddsföreningen är palmolja sett till total klimatpåverkan i vissa fall värre än fossil diesel. Varannan minut huggs en fotbollsplan regnskog ned för att producera palmolja och hälften av all palmolja som exporteras till Europa används till biodrivmedel.
Men trots de skadliga konsekvenserna för miljö och klimat ser miljöminister Karolina Skog inga möjligheter att lyfta bort statsstödet till palmoljediesel.
– Beskattningsmodellerna är mycket mer generella, det gäller att hitta nycklar. Transparens tror jag kommer att hjälpa till att få bort det värsta. Det är första steget som vi behöver ta, säger Karolina Skog till Sveriges Natur.
Tillsammans med konsumentminister Per Bolund vill hon utreda en obligatorisk miljömärkning av drivmedels påverkan.
– Vi ser att företag som börjar rapportera varifrån råvarorna kommer blir mer benägna att byta ut sådant som är miljöskadligt. Man vill helt enkelt inte visa att man använder palmolja, vars inverkan på lokalmiljön blir känd för fler och fler, skrev ministrarna i en debattartikel i Aktuell Hållbarhet nyligen.
Till Sveriges Natur säger Karolina Skog att det i dag tillverkas bra bränsle i Sverige som nu säljs utomlands.
– Vi säljer etanol och importerar annat, mängden energi är ungefär lika stor. På sikt tror jag att vi kan bli självförsörjande på biodrivmedel. Det händer mycket och vi ser en del jätteintressanta initiativ.
Är drivmedel av palmolja hållbart i längden?
– Nej jag tycker ni har visat väldigt tydligt på bristerna i palmoljan. Och det är ju bakgrunden till att vi nu går fram med den här miljömärkningen.
LÄS MER om palmoljans comeback som svenskt drivmedel

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X