Företagare inspirerar till en mer hållbar livsstil

Företagaren Aamer Barood får Umeåbor att leva mer hållbart – genom att lära dem dela på prylar. Foto: Erik Abel

Företagare inspirerar till en mer hållbar livsstil

Aamer Barood driver ett företag som hyr ut begagnade cyklar. Hans största utmaning är att lära Umeåborna att dela saker med varandra.

Varför började du hyra ut cyklar?

– Min grundidé handlar om att dela med sig. Jag växte upp i ett hem där det alltid fanns mat på bordet men såg på nära håll att det inte var så för alla. I min mormors hemby på gränsen mellan Nord- och Sydsudan fick jag lära mig att den som har mat delar med sig. Du vet aldrig om det är du som är utan nästa år. Det är ett sorts säkerhetssystem och det är så jag är uppfostrad.

Du har en masterexamen i IT management, hur kommer det sig att du jobbar med just cyklar?

– Första veckan jag bodde i Umeå blev min cykel stulen. En vecka senare blev jag av med en till. Som examensarbete byggde jag därför upp ett system för att registrera cyklarnas serienummer. Tanken var att det skulle bli svårare att sälja stulna cyklar, eftersom alla skulle kunna kolla vem som egentligen var ägare till dem. Min handledare sade att han trodde att det här var något mer än bara ett exjobb.

Du fick hjälp att utveckla idén, vad hände sedan?

– Jag fick med mig några kompisar och tillsammans insåg vi att det som verkligen fattades i Umeå var ett sätt för studenter att få tag i billiga cyklar. Så vi köpte ungefär 80 begagnade cyklar för att sälja vidare. Efter 15 minuter hade vi sålt alla. Då insåg vi att idén fungerade.

​​Året efter hyrde ni ut dem i stället. Varför då?

– Många studenter lämnar bara sina cyklar på någon parkering när de flyttar. Vi förstod att de vi sålde skulle hamna där också. Då kom vi på att vi kunde hyra ut dem i stället. Vi började samarbeta med lokala myndigheter och fick tag i fler övergivna cyklar från dem. Förra året hade vi 650 cyklar. I år blir det ungefär 1 100.

Vad har varit er största utmaning?

– Att övertyga folk om att leva hållbart. Och att det går bra att dela saker i stället för att köpa allt själv. Jag kommer från en kultur där delandet är en självklarhet. För mig är det konstigt att folk säger att de vill leva hållbart, men när jag säger: ”Så bra, då kan vi dela”, svarar de bara ”nej”. Om vi ska leva hållbart måste vi använda mindre mängder material. Och då måste vi dela. I mormors by finns ett talesätt som säger ”att dela med sig är ett sätt att leva”.

DELA MER: Läs om banbrytande cykelkök här.

Läs mer om cyklar:

Banbrytande verkstäder fixar cyklar och samvaro
Cykelstaden Paris: allt ska nås på en kvart
Semestra på två hjul
Fotograf Erik Abel
Artikeln publicerades i
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter