FN-film eldar på debatten om klimatkompensering
Flygplan ovanför molnen.

FN hamnade i blåsväder för sin film om klimatkompensation. FOTO: Getty Images

FN-film eldar på debatten om klimatkompensering

En ny FN-annons har gett bränsle åt den pågående debatten om klimatkompensering.
Att det kan uppfattas som att FN uppmanar till att leva miljöovänligt och istället klimatkompensera har inte tagits emot väl och filmen fick plockas ned efter bara ett par timmar.

När United Nations Climate Change förra veckan la upp en film på Facebook och Twitter som skulle länka till deras omgjorda sajt där man kan klimatkompensera genom Clean Development Mechanism, var tanken att ge en humoristisk vinkel på ämnet.
Men filmen Keep calm and offset fick snabbt plockas ned igen efter kritik om att den gjorde narr av en grön livsstil och tonade ned klimatutmaningarna.
Filmen visar en man vars bil går upp rök, flyget han sitter ombord på försvinner, liksom steken på tallriken. Till slut får han inte ens andas. Payoffen är att han nu kan pusta ut och sluta tänka på allt det där jobbiga, istället kan han klimatkompensera.

Har reagerat starkt

Men den något osubtila blinkningen har inte alls gått hem hos kritikerna som menar att det är precis detta som är problemet med konstruktionen av hela offset-mekanismen, att den gör att man inte klimatanpassar, förändrar sin livsstil och drar ned på de egna utsläppen utan istället kompenserar. Både miljöorganisationer och forskare har reagerat starkt och negativt på om det verkligen är det här budskapet FN vill föra fram.
I ett kort skriftligt uttalande om varför filmen togs bort uttryckte FNs sekretariat för klimatförändringar förståelse för de frågetecken som uppkommit men beskrev att filmen var en del av den större kampanjen Climate Neutral Now som ska engagera alla för att minska sina koldioxidutsläpp och agera för att nå Parisöverenskommelsen. Kampanjen arbetar för att minska utsläppen lokalt, men ser också ett behov av att kompensera tills man kan nå ännu längre genom att stötta utsläppsminskningar globalt.

Omdebatterad

Filmen kom samtidigt som Bangkok Climate Change Conference där diskussioner också pågår om framtiden för Clean Development Mechanism. Beslut väntas i december.
Clean Development Mechanism har varit omdebatterat länge. Mekanismen startade som ett verktyg under Kyotoprotokollet för två decennier sedan och bygger på att projekt i utvecklingsländer tjänar in säljbara krediter, så kallade Certified Emission Reductions, för varje ton växthusgas de minskar eller undviker. Det innebär att rika länder kan investera i att minska utsläppen i utvecklingsländer och tillgodoräkna sig minskningarna för att uppfylla sina egna åtaganden. Man kan också annullera utsläppsminskningarna och räkna dem som klimatkompensation. Krediterna kan köpas av vem som helst för att klimatkompensera eller stödja projekten.

Effekterna har länge varit omdiskuterade liksom tanken bakom mekanismen.
När Clean Development Mechanisms styrelse hade sitt hundrade möte i augusti beskrevs det hela dock som en succé som skapat incitament för 8100 klimatprojekt i 111 utvecklingsländer, investeringar på över 300 miljarder dollar och en minskning av 2 miljarder ton koldioxid.

LÄS MER: FN:s klimatpanel öppnar för kritiserade metoder

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter