Annons
FN-beslut kan stoppa utvisningar till klimatdrabbade länder

Kiribatis huvudstad Tarawa ligger på en smal markremsa som inte når högre än tre meter över havet.

FN-beslut kan stoppa utvisningar till klimatdrabbade länder

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har slagit fast att det är olagligt att utvisa människor till länder där deras liv kan hotas av klimatkrisen, baserat på ett fall som Sveriges Natur skrev om i nummer 5, 2015.

Kommittén utredde om Nya Zealand hade rätt att utvisa Ioane Teitiota, en medborgare i Stillahavsnationen Kiribati som sökt asyl eftersom havsnivåhöjningen beräknas göra hans hemland Kiribati obeboeligt inom femton år.

LÄS MER: Kiribati hotats av stigande hav

Kiribati räknas till de länder som är mest utsatta för klimatförändringar, och effekterna av havsnivåhöjningen har här länge varit tydliga. På atollens mindre öar har jordbruk och fiske drabbats, så alltfler migrerar till huvudön Tarawa, vilket lett till extrem trängsel och i sin tur enorma sociala och hygieniska utmaningar.

Ett stort steg framåt

Ioane Teitioia sökte asyl i Nya Zeeland på grund av klimathotet.

Sveriges Natur träffade Teitiota på Tarawa, efter att han nyss blivit utvisad.

– Sedan jag kom tillbaka har jag bara stannat hemma, sade han då. Jag är rädd för att gå ut. Många hatar mig för det jag har sagt om Kiribati. Att livet här inte är bra. Men jag står för det. Det är inte lögn.

FN:s beslut ändrar inte Teitiotas fall, eftersom de bedömde att situationen på Kiribati ännu inte är så dålig att den inte går att rädda. Men bedömare ser den som ett stort steg framåt, då en internationell instans för första gången erkände att ”effekterna av klimatförändring i mottagande länder kan exponera individer för ett brott mot deras rättigheter…därigenom aktualiserande kravet för avsändande stater att inte utsätta utvisade för omänskliga eller förnedrande straff eller behandling.”

Formuleringen är inte lagligt bindande, men den ökar möjligheten att internationell lag kan komma att kliva in och stoppa utvisningen av framtida klimatflyktingar, vilka enligt somliga bedömningar skulle kunna bli så många som tiotals miljoner.

LÄS MER: Klimatförändringarna ökar ojämlikheten i världen 

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter