Fler miljöaktivister mördade

Claudelice dos Santos storebror José Cláudio Ribeiro da Silva och hans fru, Maria do Espírito Santo da Silva mördades när de försökte stoppa skövlingen av Amazonas. Foto: Douglas Engle

Fler miljöaktivister mördade

Det blir allt farligare att försvara naturen

Enligt en ny rapport mördades 317 människorättsförsvarare under förra året. 209 av dem försvarade naturresurser, markrättigheter eller urfolks rättigheter.

Enligt rapporten, som är gjord av organisationen Front Line Defenders, skedde våldet i princip alltid i samband med stora utvinnings- och exploateringsprojekt, vilket visar på den nära kopplingen mellan attacker på människorätts- och miljöförsvarare och ekonomiska intressen. Förövaren går fortfarande fri i nio fall av tio. Nästan alla aktivisterna hade mottagit minst ett dödshot innan de mördades, något som enligt rapporten tyder på att myndigheter inte tar sitt ansvar för att skyndsamt hantera hoten.

Den allvarliga situationen fortsätter under 2018. Enligt en kartläggning som organisationen Global Witness har gjort tillsammans med den brittiska tidningen The Guardian har 37 miljöaktivister runt om i världen hade mördats i början av maj, vilket motsvarar cirka fyra personer i veckan.

Enligt Global Witness är miljöaktivister i Sydamerika särskilt utsatta. De flesta morden inträffar numera i samband med storskaliga jordbrukssatsningar och, inte, som under tidigare år, i samband med gruvdrift.

Läs mer: Hur många fler ska mördas?

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter