Ett ka(MP)tal för klimatet

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin talade från scenen i Almedalen på söndagen. FOTO: Tove Turesson, Region Gotland

Ett ka(MP)tal för klimatet

43 minuter långt. Och förutom två minuter som ägnades åt att varna för den populistiska högerpolitik som växer sig allt starkare i Europa handlade Isabella Lövins tal på Miljöpartiets dag i Almedalen uteslutande om hoten mot klimatet och miljön.
– Det är bråttom. Klimatet kan inte vänta!

Skribent Malin Crona

– Precis som de flesta svenskar längtar jag efter sol. Därför är det extra sorgligt i år att jag inte riktigt kan njuta av det vackra vädret. Det är för att jag vet att jordens temperatur har varit över det normala 400 månader i rad nu.

Så inledde Isabella Lövin sitt tal under politikerveckan i Almedalen i Visby, sist ut bland partiledarna.
Sedan räknade hon upp konsekvenser av de höjda temperaturerna.

Bönder som tvingas nödslakta djur. Slagsmål om den sista luftkonditioneringen. Värmerekord efter värmerekord som noteras över hela norra halvklotet. 54 döda i Kanada på grund av värmeböljan. I andra delar av världen extrema regn.

– Den globala uppvärmningen är än så länge en grad. Skandinavien kan bli upp till sex grader varmare, men det kan vi inte tillåta. Bara för att vädret är galet så måste inte politiken vara det!

Plastskatt

Hon pratade om Miljöpartiets vilja att införa skatt på importerat ”fulkött”, en plastskatt och att förbjuda plast som är onödig. Hon pratade om att Sverige måste säkra en större del av sin matproduktion inom landet för att inte vara lika beroende av import som i dag.

– Mat växer inte på Ica.

Och berättade om en fårbonde hon träffat på Gotland som inte lyckas få tag på mat till sina får på grund av den extrema torkan.

– Många kommer att tvingas sälja sina gårdar om det inte kommer regn.

Men hon pratade också om framtidstro.

Om den blocköverskridande överenskommelsen om förnybar energi. Om målet att göra Sverige till en av världens första fossilfria världsländer och nå nettonollutsläpp år 2045.
Och om satsningen på att försöka hitta en lösning för koldioxidfri ståltillverkning med hjälp av vätgas.

– Jag vet inte om företag kan känna klimatångest. Men om de kan det ser den inte alls ut som klimatångest hos vanliga människor. Företagen vet att det går att ställa om. Det enda de är rädda för är kostnaderna och konkurrensen. Men blir spelreglerna samma för alla andas de ut och hittar på nya teknologier och kan till och med hjälpas åt

Krävde besked

Isabella Lövin kritiserade Ulf Kristersson (M) för att vilja sänka bensin- och dieselskatten, ta bort flygskatten och skära i klimat- och miljöbudgeten med över 30 procent.

– Det vill Sverigedemokraterna också. Särskilt vill de ta bort SMHI:s anslag för att de ”far med klimatpropaganda”.

Hon krävde också ett tydligt besked från Centrpartiets Annie Lööf och Liberalernas Jan Björklund om de kommer att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna.

– Det finns ingen ångerrätt på en röst. Den som vill rösta på Annie Lööf eller Jan Björklund men inte vill se ett inflytande av Sverigedemokraterna behöver veta. Den högerextrema ideologin är precis lika inskränkt, våldsam och hatisk som den alltid har varit.

Hon pratade också om ett generöst flyktingmottagande.

– Barnen i flyktinglägren är inte någon annans, de är också våra. Barnen som separeras från sina föräldrar vid gränsen Usa-Mexico är också våra. De som flyr från klimatförändringans konsekvenser är också vi.

– Jag har hört många höga och hoppingivande motståndsrop denna vecka i Almedalen, mot rasismen, för medmänskligheten. Men när det gäller klimatet, då är det dånande tyst. Jag vet att det varit mycket fotboll också. Nu vill jag att vi samlas om nästa match. Vi har fortfarande chansen. Vi måste sluta leva som om vi vore den sista generationen på jorden.

Sveriges Natur bevakar vad partiledarna säger om miljöfrågorna under Almedalsveckan.

Tidigare talare:

Söndag 1 juli

Ulf Kristersson, Moderaterna – läs Sveriges Naturs text om talet här

Måndag 2 juli

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet – läs Sveriges Naturs text om talet här

Tisdag 3 juli

Jan Björklund, Liberalerna – läs Sveriges Naturs text om talet här

Onsdag 4 juli

Annie Lööf, Centerpartiet – läs Sveriges Naturs text om talet här

Torsdag 5 juli

Stefan Löfven, Socialdemokraterna – läs Sveriges Naturs text om talet här

Fredag 6 juli

Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna – läs Sveriges Naturs text om talet här

Lördag 7 juli

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna – läs Sveriges naturs text om talet här

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X