Annons

Vid närmare undersökning av några fallna träd hittar Fanny Westling, Annelie Hilmerby och Philipp Weiss svamparna ullticka och rynkskinn.

De slåss för skogen

I skogarna kring Stjärnsund i Dalarna ställs äganderätt mot ideella insatser för att skydda gammelskogens hotade arter. Den lokala skogsgruppen har stoppat avverkningsplaner i ett 20-tal skogar – något som mötts med priser såväl som skällsord.

Medlemmarna i Stjärnsunds skogsgrupp rör sig vant i skogen. Det är varmt i luften och vårsolen skiner. Vi lämnar stigen och hinner inte långt in i skogen innan första fyndet.

– Kolla, här är fullt med knärot. Både stänglar och blad, säger Philipp Weiss och hukar sig ner intill en torr liten växt.

Enligt rådande regler får inte skogen avverkas inom en radie på 50 meter från knäroten. Blomman lever ofta i symbios med svampar och förekomsten tyder på att marken är fuktig och att skogen är äldre än 120 år.

Så här års har inte orkidén börjat blomma än och det är förra årets blomsterstänglar som sticker upp ur mossan, men bladen är gröna och ligger tätt mot marken.

Knäroten är en signalart. Om den finns tyder det på att skogen har höga naturvärden. Det är den här typen av arter skogsgruppen är på spaning efter när de inventerar i skogarna.

I dagens sökande deltar fyra personer. Skogsgruppen är en del av Naturskyddsföreningen Dalarna och består sammanlagt av omkring 20 personer med olika bakgrund och sysselsättning.

– Det vi har gemensamt är en kärlek för skogen. Vi fick nog av att se skog efter skog försvinna och nu vill vi skydda det som ändå finns kvar, säger Fanny Westling.

Dagens inventering sker strax utanför Stjärnsund i Hedemora kommun på mark som ägs av statliga Sveaskog. Här finns just nu inga uttalade avverkningsplaner men området är inte heller skyddat.

Rapporterar in arter direkt från skogen

Skogsgruppen tar bilder på de arter de känner igen som skyddsvärda och rapporterar in fynden till Artportalen, där de registreras med koordinater, bilder och beskrivningar. Alla som hittar ovanliga arter uppmuntras att registrera fynden på Artportalen, men metoden uppskattas inte av alla – tvärtom.

– Vi har fått höra om helt vanliga människor som varit ute i skogen och fikat men blivit stoppade av en arg skogsägare som skällt på dem och undrat om de är där och inventerar, berättar Annelie Hilmerby.

Gör mer än att inventera

Inventeringarna är en viktig del av arbetet. Men insatserna slutar inte där. Efter att arter rapporterats in väntar mängder av pappersarbete, berättar Fredrik Månsson.

– Vi måste lägga mycket tid på att följa upp olika ärenden, överklaga beslut och skriva mejl till tjänstemän, certifierare och skogsbolag till exempel. Det tar minst lika mycket tid som att vara ute i skogen och leta efter skyddsvärda arter.

Sedan skogsgruppen bildades våren 2021 har de lyckats stoppa eller skjuta upp avverkningar i ett tjugotal skogar i närheten av Stjärnsund. I några fall har dock skogar huggits trots fynd av skyddsvärda arter.

Egentligen är det upp till skogsägaren att säkerställa att det inte finns några skyddsvärda arter i en skog innan den avverkas, men det är inte ovanligt att arter missas.

Hittills har skogsgruppen stoppat eller skjutit upp avverkningar i ett 20-tal skogar i närheten av Stjärnsund.

Skogsgruppens arbete har belönats med miljöpris från Naturskyddsföreningen Dalarna. I motiveringen hyllas gruppen för sitt mod och civilkurage – två ingredienser som kan behövas i arbetet. Skogsgruppen har nämligen fått en hel del kritik av skogsägare och representanter från skogsbolag, som anser att gruppen stoppar ett nödvändigt skogsbruk. En del anser också att metoden går stick i stäv med äganderätten.

”Vi blir likställda med IS”

– Vi blir likställda med IS och kallade miljöterrorister. Men att inventera är inget brott, tvärtom är det en rättighet varje medborgare har och det uppmuntras till och med av myndigheterna. Att hugga ner våra sista natur- och gammelskogar strider däremot mot alla regelverk för hur skogsbruket ska se ut, och det motverkar mål för både klimat och biologisk mångfald, säger Philipp Weiss.

Skogsgruppen planerar att fortsätta sitt arbete, och understryker att även om deras skyddande av skogen rör upp känslor har de också fått gott om stöd.

– Det är helt fantastiskt hur mycket hjälp vi fått av olika skogskunniga personer runt om i landet. Väldigt många står på vår sida i den här frågan, även om de inte alltid är lika högljudda som de som är missnöjda, säger Fanny Westling.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X