Annons
Bred enighet för miljöbudgeten

Det finns en bred politisk majoritet för flera av delarna i miljöbudgeten. FOTO: Getty Images

Bred enighet för miljöbudgeten

Flera av tillskotten i regeringens vårändringsbudget i miljö- och klimatpolitiken får tummen upp av delar av oppositionen.

Under onsdagen debatterades den första gemensamt framförhandlade budgeten mellan Regeringen och Centerpartiet och Liberalerna i riksdagen. Även om tongångarna emellanåt är hårda från oppositionspartierna, så finns det vissa satsningar där brett stöd ser ut att kunna nås.

LÄS MER: Så blir den nya miljöbudgeten

Kristdemokraternas miljöpolitiske talesperson Kjell-Arne Ottosson välkomnar bland annat solcellsstödet på 300 miljoner kronor, och tillskotten på totalt 250 miljoner som ska gå till bland annat skogsägare för att få ersättning för skyddad skog.

Skogsägare i kläm

Detta trots att KD varit med att ta fram den budget där delar av de stöden togs bort. Anledning är framför allt att många skogsägare kommit i kläm när de ansökt om att avsätta skog för att skyddas.

– När beslutet togs blev vi försäkrade om att ingen markägare som hade ingått avtal skulle drabbas, sedan har det visat sig att skogsägare visst har drabbats. Det är bra att man nu återställer det, säger Kjell-Arne Ottosson.

LÄS MER: Två miljarder kronor mindre till miljön 

Vänsterpartiets Elin Segerlind har efter en kort analys av förslagen landat i att det är välkomna tillskott som sker på alla de föreslagna områdena i miljö- och klimatpolitiken.

– Det är inget sånt här som vi studsar upp och ifrågasätter att de satsar på, utan vi skulle mest velat se ännu fler satsningar, säger Segerlind till Sveriges Natur.

100 miljoner till Industriklivet

V hade velat se mer bland annat till skyddet av skog som de fortsatt menar inte kommer att räcka, men de ser bland annat det som positivt att det skjuts till ytterligare 100 miljoner till Industriklivet, investeringsprogrammet som syftar till att ställa om basindustrier i Sverige.

– Om de svenska industrierna gemensamt skulle kunna göra betydelsefulla sänkningar, så skulle vi kunna nå jättelångt, säger Segerlind.  

LÄS MER: De släppte ut mest koldioxid 2018

Hos Sverigedemokraterna är tongångarna inte lika positiva, även om det finns områden där de också ser att regeringen gjort rätt prioriteringar.

– Våtmarksstödet tyckte vi var beklagligt att det försvann i budgeten i höstas, så det har vi identifierat som något vi tycker är bra. I övrigt är vi nog inte positiva till något särskilt, även om det finns beståndsdelar i satsningar som vi tycker är bra, säger Martin Kinnunen till Sveriges Natur. Han säger vidare att partiet inte kommer att ha något emot den satsning på 100 miljoner som ska gå till att börja arbetet med att kunna fånga in ”negativa utsläpp” från kraftvärme- och skogsindustrin.
– Vi är positiva till forskningssinsatser.

Fånga in utsläpp

Moderaternas talesperson Jessica Rosencrantz lyfter även hon fram att det är positivt att det skjuts till pengar för att dra igång fler insatser för att börja fånga in utsläpp. Men annars har hon inte mycket till övers för de föreslagna åtgärderna.
– Regeringen och dess stödpartier väljer återigen att prioritera symbolpolitik istället för en effektiv klimatpolitik som kostnadseffektivt sänker utsläppen. Att de dessutom väljer att stoppa de extra medel som var avsedda för bland annat forskning på biobränslen för flyget är illavarslande, svarar Rosencrantz.

Läs mer om miljöbudgeten

Skydd av skog byts mot sänkt bensinskatt
Regeringen avbryter stöd till nya våtmarker
Regeringen fryser bidrag till våtmarker
Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på Twitter