Annons
Allt fler undantag från strandskyddet

Fler och fler dispenser från strandskyddet godkänns. Foto: Getty Images

Allt fler undantag från strandskyddet

Antalet dispenser från strandskyddet har ökat kraftigt de senaste åren. Det visar en ny rapport från Naturskyddsföreningen, och utvecklingen är tydlig. Från 1990 till 2020 nästan fördubblades antalet dispenser från omkring 4 000 till 8 000.

Strandskyddet har hamnat i den politiska hetluften och väckt en hel del debatt. Grundtanken med strandskyddet är att skydda strandnära zoner från bebyggelse – både för att värna allemansrätten och för att skydda de djur och växter som lever där.

Skyddet till trots ges varje år allt fler dispenser. Från 1990 till 2020 ökade antalet dispenser från omkring 4 000 till omkring 8 000. Det framgår av Naturskyddsföreningens nya rapport ”Det svenska strandskyddet – hur funkar det och varför är det viktigt?

De flesta ansökningar om dispens beviljas

Den allra största delen av dispenserna ges av kommunerna, men en liten del av ansvaret ligger hos länsstyrelserna. Det saknas officiell statistik för hur stor del av ansökningarna om dispens som får avslag från kommunerna, men i rapporten har Naturskyddsföreningen sammanställt uppgifter från fyra granskningar (varav tre är examensarbeten).

Sammanställningen visar att endast 51 ansökningar av 632 fick avslag. 93 procent godkändes alltså under den studerade perioden.

Från länsstyrelserna finns officiell statistik hos Naturvårdsverket, och där syns samma mönster: år 2020 inkom omkring 700 ansökningar om dispens. Av dem beviljades omkring 580.

Vill se ett starkt strandskydd

Naturskyddsföreningen har jobbat länge för att skydda strandskyddet. Frågan har utretts och ligger för tillfället på regeringens bord.

I mars väntas regeringen också lägga fram en proposition. Planen är att de nya reglerna ska börja gälla från sommaren 2022.

Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare, vill se ett fortsatt starkt strandskydd och inga felaktiga dispenser från strandskyddet. Hon säger att det kan behövas tydligare och skarpare regler.

– Det ska inte handla om värdering, kunskapsnivå eller tolkning när det handlar om de här dispenserna och för att uppnå det behöver reglerna skärpas. Vissa undantag är nödvändiga och förståeliga, men det är ett stort problem att det ofta ges felaktiga dispenser. Vi vill att strandskyddet ska stärkas och att det inte ska vara möjligt att få bygga i känsliga områden och starkt exploaterade områden.

Enligt Naturskyddsföreningen skulle ännu fler exploaterade stränder ställa till problem för både ekosystem och allmänhetens tillgång till attraktiva stränder. Dessutom gör ett starkt strandskydd att vi minskar konsekvenserna av klimatförändringarna, säger Karin Lexén. Hon menar att det nuvarande strandskyddet inte är ett hinder för den som vill bygga sjönära – oftast går det till och med utan dispens.

– Det generella strandskyddet är 100 meter. Att bygga ett hus 100 meter från stranden är fortfarande nära. I en tid med mer och mer klimatförändringar kan det ju till och med vara klokt att inte bygga precis intill vattnet, säger hon.

Stora skillnader i Sverige

I Sverige är Värmdö kommun den kommun som ger allra flest dispenser. År 2020 godkändes 315 dispenser från strandskyddet. Skillnaderna mellan olika kommuner är enorma. I Helsingborgs kommun godkändes till exempel 10 dispenser och i Skellefteå 98.

Mikael Sköldberg, enhetschef på bygglov- och strandskyddsenheten på Värmdö kommun säger att det troligen finns flera skäl till att Värmdö sticker ut i statistiken

– Jag tror att det är en kombination av flera faktorer. Vi är en kommun som ligger nära Stockholm och som är väldigt expansiv och attraktiv. Intresset är enormt, vi får omkring 500 strandskyddsansökningar per år. Dessutom har vi historiskt en ganska bebyggd skärgård och det finns en del skäl att ge dispens för redan bebyggda fastigheter.

Det finns de som menar att reglerna för dispenser från strandskyddet behöver skärpas. Vad säger du om det?

– Jag tycker delvis att de kan behöva skärpas. Strandskyddet har ett bra syfte, och i områden som inte är bebyggda kan det behövas en åtstramning men där det redan är bebyggt ser jag inga skäl till att skärpa reglerna. Det handlar om att kommunerna ska ta sitt ansvar och göra skäliga bedömningar.

Tycker du att ni har möjlighet att göra det?

– Det tycker jag absolut. Det finns ju också ett skyddsnät eftersom länsstyrelserna kan överpröva besluten om dispenser om de vill. Väldigt få av Värmdö kommuns beviljade dispenser överprövas, det ser vi som ett tecken på att vi gör ett bra jobb.

Krävs särskilda skäl

För att få igenom en dispens från strandskyddet krävs att det finns något av de särskilda skäl som på förhand är angivna i miljöbalken. Enligt Naturvårdsverket är det inte reglernas utformning i sig som är förklaringen till de ökande dispenserna. Däremot kan det spela roll hur reglerna tolkas av kommunerna, samt att fler typer av åtgärder prövas i större utsträckning. Till exempel har dispenser från strandskyddet för olika typer av samhällsviktig infrastruktur ökat.

– Strandskyddet är ju i grunden en förbudslag. Att få dispens att uppföra bostadshus på tidigare obebyggd mark är relativt svårt om inte en kommun till exempel har pekat ut ett område för landsbygdsutveckling i strandnära läge, så kallade LIS-områden. Däremot finns större utrymme att ge dispens för kompletteringsbyggnader inom redan etablerade tomtplatser där marken redan anses vara i anspråkstagen. Troligen beror den stora differensen främst på att efterfrågan och tillgången till stränder varierar i olika kommuner säger Malin Almquist, handläggare på Naturvårdsverket.

Senaste nytt från Sveriges Natur direkt i ditt flöde Följ oss på X