Annons

Slåtter bland betongen

Fler och fler bostadsbolag och parkförvaltningar plockar upp lien. Den kan förvandla gröna gräsremsor till blommande, surrande oaser – särskilt i händerna på slåtterkunniga, som det kan finnas oväntat många av, visade det sig under en slåtterdag i Borås.

Skör som en dröm

Krönika Midvinternattens köld är hård, diktade Viktor Rydberg. Men det gäller tydligen inte de övervintrande fjärilarna, som verkar kunna stå ut med vad som helst för att få flyga så fort vårvärmen kommer.

Sommargäster som flyttar långt på tunna vingar

Flyttfåglarna drar förbi över himlen, men samtidigt pågår en annan flytt som är lätt att missa. Många insekter flyttar varje år. Vissa av dem flyger flera hundra mil på tunna vingar.

Mingelparty fixar pollineringen

Nu har det stora mingelpartyt börjat för alla som lever av ­blommornas förfriskningar – nektar och pollen. Många av gästerna gör livsavgörande gentjänster åt blommorna, och det gäller inte bara bin och humlor.

Flygmekanism hos fjärilar fascinerar

Fjärilarnas vingar må se något klumpiga ut, men ny forskning visar att vingslagen är långt mer avancerade än forskare tidigare trott. I studien upptäcktes en unik flygteknik som kan inspirera utvecklingen av drönare.

Elva procent fler arter på nya rödlistan

Trenden är fortsatt negativ för Sveriges biologiska mångfald. Antalet rödlistade arter har ökat med elva procent på fem år. Orsaken är framför allt skogsavverkning och igenväxning. Men det finns också arter det går bättre för, till exempel havsörnen.

Insektssurret som inte får tystna

Efter ett tyskt larm förra året om att mängden flygande insekter minskat med 75 procent de senaste tre årtiondena gav sig Sveriges Natur ut för att ta reda på hur situationen ser ut här.

Sista chans för hotade fjärilar

Elegant glidflygande, skört genomskinlig mnemosyne och orangeskimrande asknätfjäril. Två av Sveriges mest hotade fjärilar finns bara kvar på några få platser. I kalkrika Roslagen kan man se båda.