Annons

Framtiden behöver oss alla

Krönika På hopplöshetens hav är kulturen det skepp som navigerar oss rätt mellan öar och skär av klimatförnekelse, populism och vardagens svåra val.

Boktips: tre böcker om våtmarker

Våtmarker har seglat upp på agendan de senaste åren. Och ämnet tar sig också in i bokhyllorna. Vi listar tre böcker som på olika sätt handlar om myr- och våtmarker.

Utreder andligheten i skogsbruket

Vad tycker Gud om skogsbruk? Svaret kräver sin teolog. Inför Svenska kyrkans utredning om sin kritiserade skogsförvaltning har den tidigare ärkebiskopen Antje Jackelén tagit sig an ”andlig hållbarhet”.

Sprid fröer där du står

Det är lätt att göra en insats för den biologiska mångfalden. Samla in och sprid fröer lokalt från ängsblommor.

Vilma Lindell räddade fladdermössens hem

Om det inte vore för Vilma Lindell och fladdermössen skulle bokskogen Vitahall i Sölvesborg ha jämnats med marken och blivit villaområde. Hennes engagemang blev en nystart för en krets som lagts ned efter för mycket lokal motvind.

Ingen natur utan småkryp

Essä Vi bor på en planet som vimlar av insekter, det rör sig om biljontals individer. Men något håller på att hända med jordens insektssamhällen, och det borde oroa oss.

Plan för naturen

Opinion Biologisk mångfald är en förutsättning för människors hälsa och välmående såväl som för samhällets förmåga att motverka klimatförändringarnas effekter. Trots det fortsätter vi misslyckas med att skydda den biologiska mångfalden. Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén och ordförande Beatrice Rindevall vill se förändring.

Fyll frysen med förnuft

På hösten vaknar ekorrinstinkterna hos många. Svamp, frukt och bär torkas, konserveras och förvandlar frysen till en skattkista. Tänk på det här när du fyller frysen.

Vilse i skogen

Ledare Sveriges Naturs chefredaktör Erik Halkjaer har besökt två utställningar om skogen. Nostalgi blandas med mörker och teknologiska lösningar på bekostnad av biologisk mångfald och klimatnytta. Han ifrågasätter hur dagens skogsbruk gestaltas – och på vems villkor.

Med PFAS i modersmjölken

När man har mätt PFAS-halten i sin egen bröstmjölk finns ingen återvändo. Sveriges Naturs reporter Isabelle Strengbom stod öga mot öga med skadliga ämnen som ingen kommer undan, forskare som har slutat berätta allt och en utdragen förbudsprocess.

Annons