Hitta ätbart grönt guld i naturen

Bär och svamp i all ära, men Eric Holmberg vill slå ett slag för det gröna ätbara. Han är videodesignern som motverkar jobbstress med vistelse i skog och natur, alltid med ögonen öppna för vad närliggande omgivning har att ge, inte bara till vardagsmiddag utan även till restaurangkök.

En vägförbindelse på tvärs mot naturen

Naturskyddsföreningen i Huddinge har i årtionden tagit kampen mot tvärförbindelse Södertörn som hotar sex naturreservat i södra Stockholm. Enligt kretsen är listan på arter som skulle påverkas negativt av bygget lång.

Ta med cykeln på tåget

Sedan 25 år tillbaka är resenärer med cyklar inte välkomna ombord på SJ:s tåg. Så hur gör jag för att få till en kombinerad tåg- och cykelsemester? Sveriges Natur har svaret.

Följ med strömmen: välj elmotor till båten

I dag ska man vara ganska tanklös om man förser sin roddbåt med en stinkande och osande bensinmotor. På marknaden finns gott om små och nätta elmotorer på två till tre hästkrafter.

Villospår dödar vargen

Granskning Skrämselpropaganda eller fakta? En ny granskning av vargdebatten i sex EU-länder visar att vargen målas upp som ett hot mot både tamboskap och människor. Faktaresistensen oroar forskare och civilsamhälle, som vill att EU:s förslag om sänkt skyddsstatus för vargen ogiltighetsförklaras.

Forskare: Sänkt referensvärde hotar vargens existens

Två internationella forskare kritiserar den svenska regeringen för att vilja sänka vargens referensvärde från 300 till 170 individer. Forskarna har anlitats av Naturvårdverket för att ta utreda konsekvenserna av ett sånt beslut.

Miljökonst i Helsingfors

Bara en båtresa bort finns en spännande konstvärld att utforska i sommar. Sveriges Natur har spanat in utställningar i Helsingfors med miljö och natur i fokus.

Under ytan – sjöfartens tvättade utsläpp

Utsläppet av tjockolja efter Marco Polos grundstötning utanför Karlshamn ledde en av de största saneringsinsatserna i Sveriges historia. Marco Polo är långt ifrån det enda fartyg som drivs på tjockolja i Östersjön – antalet har tvärtom mångdubblats de senaste tio åren.

”Klimat och miljö är viktig del av totalförsvaret”

Krönika Förstärkning av försvar och beredskap får inte ställas mot investeringar i miljö och klimat. Satsningar på miljö och klimat bör tvärtom ses som en viktig del av totalförsvaret, skriver Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall och generalsekreterare Karin Lexén.

Gifterna efter utsläppet kan bli kvar i årtionden

– Gifthalterna i musslor har gått ned kraftigt, men i flera sediment ökar halterna. Ofta är det cancerframkallande tyngre ämnen som kan finnas kvar i årtionden.

Det säger Maria Granberg, forskare vid IVL Svenska miljöinstitutet. Hon har just fått testresultat från nya prover, tagna ett år efter oljeutsläppet i Blekinge, och börjat analysera dem.