Plaster med problem

Textilier av fleece och polyester har hittills knappast betraktats som ett miljöproblem. Nu pekar forskare på risker för fiskar och musslor. Ännu ett exempel på problem från vår stora plastkonsumtion.

Sommarlätta flygare

REDAKTIONEN * Kanske är det banalt att älska sommaren, men jag är nog en sådan sort. Hur som helst har jag en het kärlek till lata soliga dagar då det inte händer så mycket. Hettan i kärleken beror väl på sommarens flyktighet.

Timrå räddade Laxsjöån

FÖRENINGSLIV * Naturskyddsföreningen i Timrå har kämpat i åratal för att Laxsjöån inte ska ödeläggas av mer vattenkraft. I maj kom genombrottet.

Vilse i den skog som skulle värnas

LEDARE * Det finns nästan ingen skog i Sverige. Landet är fyllt av plantager för industriell produktion. De ekosystem som en gång var riktiga skogar är utarmade av skogsbruket.

Ett steg i rätt riktning

ELDSJÄLEN * Som småbarnsförälder kan det vara svårt att engagera sig. När tiden är knapp är det tufft att hinna med medlemsmöten. Ida Christerson har lyckats pussla ihop småbarnsliv med föreningsliv och har hittat något som hon kan bidra med. Klädbytardagarna.

Ny politik för skogen

Vår medlemstidning Sveriges Natur har sänt en enkät till riksdagspartiernas miljöpolitiska talespersoner för att testa sju grundläggande skogspolitiska idéer. Här är svaren.

Tar vargen vildsvin?

NATURFRÅGOR * Varför vilar vissa fåglar på ett ben? Gillar inte varg vildsvin? Läs svaren på dessa och andra frågor om vår natur. Du är välkommen med egna frågor och insändare.

Naturens ABC – Ängens blommor

Den blomsterrika ängen blir alltmer sällsynt. Här finns den största mångfalden av kärlväxter i vår natur. Passa på och njut om du kommer till en äng, och lär dig något om dess innevånare.

På lätta vingar

KULTUR * Silvertärnan är troligen den fågelart som flyttar längst i världen, nästan från pol till pol två gånger om året. En silvertärna kan bli omkring 20 år gammal och under sin livstid flyga uppemot två miljoner kilometer. Mart Marend tog bilden på bryggan i Norderhamn på Stora Karlsö där folk ständigt passerar. Han är noga med att fotografering aldrig får innebära störning, speciellt inte vid häckningen.