Plaster med problem

Textilier av fleece och polyester har hittills knappast betraktats som ett miljöproblem. Nu pekar forskare på risker för fiskar och musslor. Ännu ett exempel på problem från vår stora plastkonsumtion.

Tar vargen vildsvin?

NATURFRÅGOR * Varför vilar vissa fåglar på ett ben? Gillar inte varg vildsvin? Läs svaren på dessa och andra frågor om vår natur. Du är välkommen med egna frågor och insändare.

Naturens ABC – Ängens blommor

Den blomsterrika ängen blir alltmer sällsynt. Här finns den största mångfalden av kärlväxter i vår natur. Passa på och njut om du kommer till en äng, och lär dig något om dess innevånare.

På lätta vingar

KULTUR * Silvertärnan är troligen den fågelart som flyttar längst i världen, nästan från pol till pol två gånger om året. En silvertärna kan bli omkring 20 år gammal och under sin livstid flyga uppemot två miljoner kilometer. Mart Marend tog bilden på bryggan i Norderhamn på Stora Karlsö där folk ständigt passerar. Han är noga med att fotografering aldrig får innebära störning, speciellt inte vid häckningen.

Öppna vidders kraft

KULTUR * Samiska sångerskan Sofia Jannok vägrar att vara snäll och exotisk. På nya skivan väver hon samman det politiskt brännbara med den öppna naturens kraft i en mörk och storslagen ljudbild

Levande reningsverk

Musslor renar havet samtidigt som de kan bli hållbar gourmetmat, djurfoder eller biogas. Men bland de svenska odlingsförsöken finns både framgångar och bakslag. Effektiv ekosystemtjänst – eller pengarna i sjön?

Fem frågor om köttet

DILEMMAT * Varför handlar klimatdebatten numera så ofta om vad vi ska äta? Borde den inte handla om att minska användningen av fossila bränslen i stället för biff och köttbullar? Här ger vi dig svar på några vanliga frågor om kött och miljö.

Genom inre landskap

Att gå långt och långsamt genom landskapet är som terapi, ett sätt att sluta fred med sig själv, menar fotografen Marcus Elmerstad. Kanske särskilt för de långtidsdömda fångar han följde längs den gamla pilgrimsleden mot Nidaros.

Ett frö till kunskap

UTBLICK * Segni betyder frö på det lokala etiopiska språket. Det står också för en miljöutbildning ute i naturen där äldres kunskap är basen. För många unga etiopier har upplevelsen förändrat livet.

Sköt om fötterna

RÄTT RUSTAD * Fötterna får sällan vad de förtjänar. Alltför ofta spärras de in timmar i sträck, utan att få den minsta uppmärksamhet – förrän skavsåret är ett faktum och naturupplevelsen vänds i smärta.