Annons

Sams på savannen

När författaren och journalisten Lasse Berg letade sig ned till botten av människans historia hittade han en liten afrikansk bushman. Med en hjärna byggd för samarbete och fredliga lösningar, kanske också på dagens klimatkris?

Dvärgbandmasken sprids

MÅNGFALD * Dvärgbandmasken har kommit till Sverige. Etablerar den sig här kan det få en radikal inverkan på hur vi vistas i skog och mark.

Läge för lek

Försvunna våtmarker och strandzoner är en orsak till att rovfiskarna minskat kraftigt längs ostkusten. Men projekt för att återskapa lekplatser kan ge miljoner nya gäddor. Sveriges Natur har besökt en »gäddfabrik« på G.

Sverige fortsätter med giftig fisk

HAV * Under de senaste månaderna har Naturskyddsföreningen bildat opinion för att Sveriges undantag från EUs gränsvärde för dioxin i fisk inte ska förlängas. Men föreningen lyckades inte stoppa beslutet.

Ringmärkning på hög nivå

Pilgrimsfalkar föredrar höga boplatser på branta klippsidor, gärna med utsikt över vatten. För att ringmärka ungarna måste någon klättra ner till boet och hämta dem.

Ny partner för hållbart fiske

HAV * Fiskare som förlorat sin rätt att fiska och en organisation från kampen mot apartheid som behövde en ny uppgift. Deras vägar korsades och på bara några år har de skapat hopp om ett mer socialt och ekologiskt hållbart fiske i Sydafrika.

Näsa för naturen

Doften av syren, jasmin och kaprifol känner du igen. Men hur gott luktar doftticka, goliatmusseron och utterspillning? Vi testar naturens okända väldofter med hjälp av champangeexperten Richard Juhlin och hans superkänsliga näsa.

Det mörknar i skogen

VINKLAT * Nu är sommaren här och det börjar bli dags att ge sig ut i skogen igen. Jag ser fram emot många härliga skogsbesök, nya upptäckter och möten med engagerade människor. Ivrig förväntan byts dock alltför ofta mot besvikelse då vi upptäcker att skogen vi tänkt besöka redan har försvunnit.

Var med och bygg förnybart

KRÖNIKA * »Eljättarna fortsätta att kamma hem miljontals kronor i vinster«, skriver Linda Magnusson, vd för O2 Vindel, i sin krönika.

Skogstant som fått nog

UPPDRAGET * I Dalarna kämpar de skogsaktiva i motvind för att rädda de sista naturskogarna undan avverkning. Margareta Wikström är ordförande i Rättviks naturskyddsförening och aktiv i länsförbundets skogsgrupp.