Annons

Miljöbistånd eller klimatkryphål?

Sverige är världsmästare på gemensamt genomförande. Frågan är om vi ska vara stolta över det. Ett klimatpolitiskt kryphål, menar kritikerna. Bistånd för miljöanpassad utveckling, säger förespråkarna.

Skogen – en osäker kolkälla

Tar skogen upp dubbelt så mycket koldioxid som vi släpper ut, eller bara hälften? Osäkerheten är stor. Forskarna är bara överens om en sak. Det är ingen lösning att lagra koldioxid i skog – bara ett sätt att vinna tid.

Frostigt förhandlingsklimat

I höstas slutade det i sammanbrott. Sedan dess har temperaturen i klimatförhandlingarna sjunkit flera grader. Inför Bonnmötet i juli är det frostigare än någonsin, samtidigt som prognoserna om global uppvärmning blir allt säkrare.

Här kämpar Norge mot växthuseffekten

Späda tallplantor spirar på den böljande savannen i Tanzania. Varje ton koldioxid som träden binder ska säljas som utsläppsrätter i den rika världen. Klimatkommersen har börjat.

Världsarv med rötter i medeltiden

Det ljusnar över alvaret. EU-pengar har vänt utvecklingen och stoppat förbuskningen. Och nu har hela södra Öland blivit världsarv. Unika, urgamla samband mellan natur och människa ska säkras för framtiden.

Nätverk för gammelskogarna

”Det avverkas fortfarande mycket fler värdefulla gammelskogar än vad som skyddas i reservat”. Så sammanfattar Anders Delin situationen i Sveriges skogar. Nu prövar han ett nytt grepp för att rädda vad som ännu finns kvar. Ett nationellt skogsnätverk – för de otåliga.

Sinne för sälar

Sälar söker ögonkontakt, säger Anna Roos. Själv söker hon kontakt med sälar på mer än ett sätt. Som forskare, som barnboksförfattare – och på sin fritid, som vanlig naturnjutare. Nåja, kanske inte riktigt vanlig…

Bada barnet utan risk

De flesta krämer, oljor och schampon för spädbarn innehåller kemikalier som kan vara farliga för hälsan eller miljön. Bara 12 av 70 granskade baby-produkter får helt godkänt.