Mjölkbonde med koll på miljön

Är miljöcertifiering en väg till världens renaste jordbruk? Följ med till Ugerup, en gård som vågat pröva. Snart kan konsumenterna följa gårdens miljöarbete via Internet.

Naturvård måste börja med människor

Marken böljar när jag slår upp bildörren. Ser hur blodiglarna därnere tänjer ut sig till smala spaghetti i sin iver att lokalisera exakt var jag finns. Paniken bubblar inombords, men jag tar mig samman, hoppar ur jeepen och börjar min vandring i detta massiva maskhelvete.

Det mörknar för fiskgjusen

Det går bra för fiskgjusen, trots miljögifter och försurning. Det har varit den allmänna uppfattningen. Nu kommer rapporter om döda ungar och tomma bon från flera håll i landet.

Låt EU gynna mångfalden

Det är dags att leta efter sju olika sorters blommor att lägga under huvudkudden. Tog det längre tid än vanligt att plocka dem i år? Ny statistik visar att ängsblommorna får allt svårare att klara sig.

Kustfiske söker uthållig framtid

Kubbong, strandkrabba och hjärtmussla är kanske en framtid för det småskaliga fisket på Västkusten i en tid av stordrift och utfiskning. Här finns miljövinster att hämta. Och nya smakupplevelser!

Morgondagens landskap – tre framtidsbilder

Politiska beslut avgör jordbrukets framtid. Och det svenska landskapets. Marknadsanpassning och avreglering eller ekologiskt jordbruk? Lantbruksekonomen Lars Jonasson har räknat fram tre framtidsbilder för Sveriges Natur.

Svalor flyr torrlagt landskap

På en gård i Skåne får svalorna hjälp med vatten och lera att bygga bon av. Det behövs. Antalet svalor i Sverige minskar snabbt. Orsakerna finns att söka i jordbrukslandskapet.

Utslagning på andra sidan EU-muren

På tre år har 300 000 mjölkgårdar slagits ut. Polens redan fattiga småbönder har fått se sina inkomster minska ytterligare. Utanför sin egen tullmur dumpar EU sitt överskott med hjälp av exportstöd. Men maten har inte blivit billigare.