Laxen – alltför populär

Smaken, konsistensen och den rosa färgen går hem på tallriken. Lax är en av våra mest omtyckta matfiskar. Men det finns ett problem. Det äts för mycket lax.

Så funkar en asp

En av våra första trädinvandrare efter istiden var aspen. Den har, som alla träd, en smart energikonstruktion och ett rikt inre liv.

Vårkänslor

Dagarna blir längre. Saven stiger i björkens grenar. Långt innan snön är borta sätter många av vårens processer igång. Djuren och fåglarna sjunger och dansar. Hyser de rentav vårkänslor?

Sveriges skogar skyddas allt för långsamt

Inblick * Hur ska gammal biologisk värdefull skog skyddas? Regeringen har testat en ny metod som lägger ansvaret på skogsägarna. Resultatet så här långt pekar på få skyddade hektar och höga kostnader.

Vägval för hållbara idéer

Politik * Centern kallar sitt idéprogram Ett hållbart val och Socialdemokraterna talar om hållbar frihet. Men vad ligger bakom retoriken? Har partierna några konkreta lösningar på ödesfrågorna?

Farliga naglar

Grön guide•konsumentfrågor * Läcker PET-flaskor hormoner, är nagellack miljö­farligt, vem ska betala saneringen efter nedlagda industrier? Det är några frågor till Grön guide i detta nummer.

Framgångsrik kampanj mot palmolja i Norge

Grön guide * schysst nötkött per person och år, där går gränsen för en hållbar köttkonsumtion.  Det anser Christel Cederberg, agronom på SIK och Sveriges kanske främste expert på kött och klimatpåverkan. I dag äter vi 26 kilo nötkött.
 

Laxen – allt för populär

Grön Guide * Smaken, konsistensen och den rosa färgen går hem på tallriken. Lax är en av våra mest omtyckta matfiskar. Men det finns ett problem. Det äts för mycket lax.

På tvärs mot tidsandan

Porträtt * Torsken och den undersköna norska ön Træna öll på att kosta Sverige Stefan Sundström. Men nu är han tillbaka med ny skiva, ny turné och nya tankar på tvärs mot tidsandan.

Falkögat …

 … undrar hur det ska gå med Sveriges vision om ”nära noll” i utsläpp av växthusgaser 2050? Naturvårdsverket kommer fram till att utsläppen kan minska till 25 miljoner ton.