Vinnare av Årets tidskrift 2022 & Publishingpriset 2022

Tillväxt – sammanbrott eller resiliens?

Vilka utmaningar står vi inför om den olje­baserade ekonomin kraschar med oss i baksätet? Peter Hagerrot brottas med frågan under en resa till Paris. Hans reflektioner om tillväxt och framtid landar i Notre Dames tidlösa koraler.
Resliiens = förmåga till återhämtning)

Vad ska det vara bra för?

NATURLIGT SEX * Utan sex ingen genetisk variation, bara identiska kloner, och ingen anpassning till en föränderlig värld, ingen evolution helt enkelt.
Vår nya serie inleds med frågan om meningen med sex i naturen och reder ut hur det uppstod en gång i tiden.

Låt taken leva

Gröna tak kan bli ett lyft för djur och växter. Men enbart sedumväxter gör inga underverk med den biologiska mångfalden. Därför talar entusiasterna nu varmt om något som bäst liknas vid grusiga industritomter: bruna tak.

Mäktiga föreningen

FÖRENINGEN * När tidningen Miljöaktuellt listade Sveriges miljömäktigaste 2010 låg Naturskyddsföreningen bra till. Vinnare var miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand följd av professor Johan Rockstöm. Förra Läs mer…

Landskapens entusiaster

Det pågår ett idogt hjältearbete landet runt med produktion av en särskild sorts böcker: Landskapsfloror. Bokredaktör Eva-Lena Neiman har bekantat sig med några av de senaste tillskotten som är runt 700 sidor vardera.

Kvicksilverfritt guld

På norra Filippinerna har den farliga kvicksilveranvändningen i småskalig guldbrytning minskat kraftigt. Motorn är en stark gruvarbetarorganisation som jobbar för att få bort ämnet helt ur processerna.

Smygjägaren

Stora runda fotspår. Ett lodjur har passerat, obemärkt för de flesta. Den stora katten med tofsar på öronen är skygg och hemlighetsfull.

Smartare smycken

Det finns roliga alternativ till miljöfarliga guldsmycken. Sveriges Natur botaniserar bland vintagesmycken och andra prydnader gjorda av kantstött porslin, silke, lera och ilandflutna flipflopsandaler.

Gör jordbruket friskt

Ju längre tid dagens sjuka jordbrukspolitik fortgår desto större risk är det att vi går miste om möjligheten att reformera fram ett jordbruk som producerar såväl livsmedel, miljönytta som rikare natur. Ett »plusjordbruk«.

Smartaste elprodukterna

GRÖN GUIDE * Vilka elektronikprodukter drar minst ström? Svaren finns på Naturskyddsföreningens nya webbplats www.toptensverige.se med listor över Sveriges energismartaste tv-apparater, frysar, lampor och cirkulationspumpar.