Annons

Kvicksilverfritt guld

På norra Filippinerna har den farliga kvicksilveranvändningen i småskalig guldbrytning minskat kraftigt. Motorn är en stark gruvarbetarorganisation som jobbar för att få bort ämnet helt ur processerna.

Smygjägaren

Stora runda fotspår. Ett lodjur har passerat, obemärkt för de flesta. Den stora katten med tofsar på öronen är skygg och hemlighetsfull.

Smartare smycken

Det finns roliga alternativ till miljöfarliga guldsmycken. Sveriges Natur botaniserar bland vintagesmycken och andra prydnader gjorda av kantstött porslin, silke, lera och ilandflutna flipflopsandaler.

Gör jordbruket friskt

Ju längre tid dagens sjuka jordbrukspolitik fortgår desto större risk är det att vi går miste om möjligheten att reformera fram ett jordbruk som producerar såväl livsmedel, miljönytta som rikare natur. Ett »plusjordbruk«.

Smartaste elprodukterna

GRÖN GUIDE * Vilka elektronikprodukter drar minst ström? Svaren finns på Naturskyddsföreningens nya webbplats www.toptensverige.se med listor över Sveriges energismartaste tv-apparater, frysar, lampor och cirkulationspumpar.

Igelkott i hettan

EKO * Är tidning på nätet eller på papper bäst för miljön? Var det rätt att mata igelkotten i värmen?
Det är några av frågorna som vi svarar på i detta nummer.

Så långt räcker medlemsavgifterna

FÖRENINGEN * Var kommer Naturskyddsföreningens pengar ifrån? Medlemsavgifterna svarar för 23 procent av inkomsterna. Insamlingar, licenser och bidrag är också viktiga inkomstkällor. Sponsring och företagssamarbeten är relativt nya tillskott.

Yoga framför prylar

Klimatförändringarna har redan gått så långt att vi allvarligt måste tänka på anpassning. Alla fakta talar ju för att det är värre än vad man hittills trott. Det anser Annika Carlsson-Kanyama som forskat länge i ämnet.

Billig grön el

ENERGI * Nyligen lämnade Naturskyddsföreningen in ett förslag till FNs klimatförhandlingar om ett garantiprissystem för leveranser av förnybar energi i fattiga länder.

Bidöden

När bidöden slår till kollapsar bisamhällena. Den mystiska epidemin har orsakat massdöd i stora delar av världen, och även i Sverige dör allt fler honungsbin. Sveriges Natur har besökt Lasse Ahlström, en av de drabbade biodlarna.