Stärk världens miljöröster nu

Flodvågen förde med sig en svår sorg, men den ökade samtidigt den globala solidariteten. I den återuppbyggnad som nu tagit fart är det nödvändigt att turistnäringen tar ett större ansvar – inte minst för naturen.

Växthusgaser ökar

KLIMAT * 2003 var utsläppen av växthusgaser i Sverige 72,2 miljoner ton, en ökning med 2,7 miljoner ton jämfört med året innan. Nu ligger vi Läs mer…

Samtalsläge i skogen

För ett år sedan rök Sveaskogs Bo Dockered och Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson ihop i en debatt så att flisorna flög. Sveriges Natur bjöd nyligen in de båda kombattanterna till ett nytt möte – och fann ett helt annat tonläge.

Mera vargstängsel

MÅNGFALD * Leif Holst, aktiv i Svenska Rovdjursföreningen i Katrineberg i Ockelbotrakten (se SN nr 5/04), driver nu ytterligare på för att stängsla in betande Läs mer…

Vart ska isbjörnen ta vägen?

I Arktis är klimatförändringarna redan tydliga. Medeltemperaturen i Arktis har stigit nästan dubbelt så mycket som det globala medelvärdet. Om hundra år kan det vara Läs mer…

Havsvalladalens framtid oviss

SKOG * Naturskogen i Havsvalladalen, den största i södra Sverige, saknar fortfarande skydd. Ännu vilar dock motor-sågarna. Förhandlingar pågår och SNF bevakar och driver på.

Europas fåglar hotade

En ny rapport från brittiska Birdlife International visar att 43 procent av Europas fågelarter är hotade. 226 fågelarter betecknas som särskilt hotade. Många minskar drastiskt Läs mer…

Urholka inte miljöbalken

VINKLAT * Efter fem år med miljöbalken går drevet från industrin, bort med jobbiga krav och regler. Nu måste lagstiftarna hålla emot kraven på demontering av miljölagstiftningen.

Lodjur dödar rävar

Den svenska lodjursstammen växer i dag, men detta tycks inte minska mängden småvilt i skogen. I stället är det räven som får stryka på foten, Läs mer…

Lära ute i naturen

UPPDRAGET * I Skövde Naturskyddsförening är det lätt att vara nyfiken på naturen. Sedan flera år anordnas studiecirkelträffar ute i närnaturen, året runt.