Annons

Fördel förortsdjur

Den avlägsna storskogens inbyggare förblir anonyma. Men kring förortens fauna vävs berättelser som får både djur och förortsbor att framstå som priviligierade.

Läsning som lyser

Det mörka ljuset i Lars Lerins konstnärskap, populärvetenskapens förklarande ljus i två barnböcker och snöns ljusskimrande språk och lockelse har inspirerat SNs bokredaktör Eva-Lena Neiman som samlat lästips för olika åldrar i väntan på vårljuset.

Kemisamhället i ett äggskal

Berättelsen om kemisamhället har många kapitel och kan berättas på olika sätt. Här handlar den om pilgrimsfalkens ägg och om människans oförmåga att minnas.

Fettet som hotar regnskogen

Vegetabiliskt fett, står det i margarinets innehålls- deklaration. Bakom beteckningen döljer sig ofta palmolja – en allt vanligare ingrediens i livsmedel, kosmetika och rengöringsmedel.

Fjärilens öron hjälper den att välja

Glenn Svenssons jobb är egentligen att hitta på nya smarta sätt att bekämpa skadeinsekter. Utan gifter. Men på köpet lär han sig andra spännande saker om fjärilar. Till exempel hur deras inbyggda fladdermusvarnare fungerar

Trött på troll

Rolf Lidbergs skratt är för roat, hans ögon för glada, hans rygg för krokig, han röker för mycket, hans skägg är för yvigt. Detta är ingen ansad man. Men så är det också lurviga troll som gjort honom känd

Falken i butiksfönstret

Det krävs mer än Kravflingor i hyllan för att få sätta SNF-falken på butiken. Bra Miljöval-märkta livsmedelsaffärer måste tänka miljö hela vägen, ända till muggarna i fikarummet. Och ribban höjs hela tiden.

Nio miljoner ringar berättar

Från Bohuslän till Cap Verdeöarna i Atlanten är det 567 mil. Så långt flyttade en flygsugen gråhägerunge, en av nio miljoner svenska fåglar som ringmärkts sedan 1911. Lite av den kunskap som detta jättearbete gett oss finns i en ny bok.

Med rätt att böka

Knappast den vilda best man föreställer sig. Men en hejare på att öka den biologiska mångfalden. Det handlar om vildsvin – ett utdött djur som gjort storstilad comeback.

Giftig olja på drift

35 000 kubikmeter spillolja, laddad med cancer-framkallande ämnen, ”försvinner” varje år.
Det är tio gånger mer än oljeutsläppen till havs.En avgift på oljan skulle kunna lösa problemet.Men den politiska viljan saknas.