Tyst om miljön i sista partiledardebatten före valet

Centerpartiledaren Annie Lööf ställs till svars för Alliansens miljöpolitik av statsminister Stefan Löfven. FOTO: Malin Crona

Analys

Tyst om miljön i sista partiledardebatten före valet

Det dröjer två och en halv timme innan miljöfrågorna hamnar i fokus några minuter. Men då har redan de flesta riksdagsledamöter och journalister som bevakar den sista partiledardebatten före valet hunnit gå.

Skribent Malin Crona

–Jag förstår inte att debatten i denna kammare kan handla om något annat än detta, sa Isabella Lövin (MP) och syftade på klimatförändringarna.

Men det var precis det den gjorde.

En kvart in i den sista partiledardebatten i riksdagen före valet kommer ordet ”klimat” första gången. Det är Moderaternas partiledare Ulf Kristersson som säger det, liksom i förbifarten.

Sedan blir det helt tyst om miljön tills Isabella Lövin (MP) kliver upp i talarstolen.

– På min gräsmatta finns knappt ett grönt grässtrå längre. Vi är många som går runt med en känsla av att någonting är fel. Det har varit den varmaste maj någonsin. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kallar läget för extremt. Lantbrukarna är oroliga, miljardbelopp står på spel.

Men hon får inte med sig någon annan i debatten.

Plats för en fråga

Det är tydligt att det är valår och att partierna inte har plats för något annat än en fråga var och det blir tydligt att miljöfrågan inte har någon stor plats i partierna valstrategi.
S vill stoppa Alliansens skattesänkningar, V pratar jämställdhet, M integration. SD om att återskapa Folkhemmet, MP om klimatet. C lyfter ingångsjobben, L pratar skola och KD om vården.

Det är inte förrän det är Centerpartiets Annie Lööfs tur att grillas av de andra partierna som det hettar till lite runt miljöfrågan i debatten. Men då har redan de flesta riksdagsledamöter och journalister som bevakar den sista partiledardebatten före valet hunnit gå.

Statsminister Stefan Löfven ställer Annie Lööf till svars för Alliansens miljöpolitik och frågar hur hon har tänkt att Centerpartiet ska kunna driva sin miljöpolitik tillsammans med tre andra partier som samtliga drar ned på miljön i sina budgetar.

Annie Lööf blir statsministern svaret skyldig. Först slår hon tillbaka genom att peka på Socialdemokraternas dåliga opinionssiffror. Sedan pratar hon om några av de miljöåtgärder Centerpartiet vill genomföra, som att förbjuda engångsartiklar av plast.

Vill riva upp

Men hon går också i inlägg efter inlägg till hårt angrepp mot regeringens nuvarande skogspolitik, framför allt vad gäller den återupptagna inventeringen av nyckelbiotoper som ska skydda mer skog. Det beslutet kommer att rivas upp, om hennes parti får bestämma efter valet.

– Er skogspolitik hotar äganderätten, säger hon, om och om igen.

Ett annat beslut som kommer att rivas upp om Alliansen vinner valet är flygskatten.

– Vi ska beskatta koldioxidutsläpp, inte resor, sa Jan Björklund (L) när han ställdes till svars av Isabella Lövin och fick medhåll av Moderaternas Ulf Kristersson som också kritiserade regeringen för att ändra reglerna för beskattning av bilägarna för ofta.

Kristdemokraternas Andreas Carlson gick själv till attack mot Isabella Lövin och kallade höjningen av bensinskatten för en brandskattning av landets barnfamiljer och undrade hur långt den kan gå.

Den som hade kommit till riksdagen för att höra på nya innovativa förslag till lösningar av framtidens utmaningar av miljön fick gå ganska tomhänt därifrån.