Magiska björnmöten i den ryska vildmarken

Lena Haglund hade lagt sig ned för att ta närbilder när en nyfiken björn närmade sig bakifrån. Foto: Lana Varavskaja

Magiska björnmöten i den ryska vildmarken

Lena Haglund arbetar med en dokumentär om en halvö full med brun­jörnar mitt i den ryska vildmarken.

Lena Haglund är journalist sedan många år och har jobbat med både skrift, radio och tv. Hon har framför allt gjort reseskildringar från olika delar av världen.

Den ryska halvön Kamtjatka kryllar av brunbjörnar och är nästan ren vildmark.

Vad är syftet med dokumentären?

– Att berätta om två speciella människor, Lana Varavskaja och Kostja Lepskij, som har valt att viga sina liv åt brunbjörnen. Att få in den mänskliga aspekten, att visa det unika med vildmark och att samtidigt få in naturvård i dokumentären. Sedan väcker den även frågor om framtiden. Hur vill vi att framtida generationer ska kunna uppleva naturen? Det är viktigt att det finns eldsjälar.

Vad är det som gör Kamtjatka speciellt?

– Den här platsen är nästan lite magisk och jag vill dela med mig av upplevelsen. Kamtjatka är en halvö som ligger i ostligaste Ryssland och som till ytan är lika stor som Sverige, med knappt 50 mil asfalt. Det är en av jordens sista riktiga vildmarker fylld av aktiva vulkaner, vidder av tundra, jättehavsörnar och så förstås brunbjörnar i massor! Kamtjatka har varit mitt hjärteställe i snart 30 år.

Kan björnen vara farlig?

– Brunbjörnen är ett fredligt djur, men man kan ha otur så man måste alltid ha i bakhuvudet att det är vilda och potentiellt farliga djur. Det som kan vara farligt är om man stöter på en björn plötsligt och nära så att den känner någon form av hot. Till exempel en hona med små ungar. När man rör sig i området kring Kurilsjön, som är världens brunbjörnstätaste trakter, måste man vara minst två eller flera.

Har du något speciellt björnminne?

– Vi var ute på en längre vandring och jag lade mig ner för att ta några närbilder. Då ser jag hur Lana tar ett stort kliv mot mig, gör sig stor och skriker till. Jag vänder mig om och ser en björn som springer mot vårt håll. När hon skriker till viker den av. Då inser man hur viktigt det är att vara flera.

Vad är dina bästa tips till någon som vill uppfylla sin dröm?

– En bra karaktär att ha är att vara envis och att inte ge upp. Att fortsätta peppa sig själv och att tro på sin dröm. Sedan kanske det i slutändan inte blir exakt det som du tänkte men så länge du tror att det kommer att gå så gör det faktiskt oftast det. Kasta inte in handduken för tidigt!

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook