En brasiliansk urkraft kandiderar

Sônia Guajajara vill föra urfolkens talan. Foto: Getty Images

En brasiliansk urkraft kandiderar

Urfolksledaren Sônia Guajajara är en av Brasiliens främsta försvarare av regnskogen. Nu kandiderar hon för en plats i parlamentet i valet den 2 oktober.

När Sveriges Natur når Sônia Guajajara på telefon säger hon att om president Jair Bolsonaro blir omvald om i höstens val är det en tragedi för Amazonas.

Hur skulle du beskriva situationen i Amazonas?

– Jordbrukslobbyn har växt sig stark under Bolsonaros fyra år vid makten och fått majoritet i parlamentet. De driver en hatretorik mot oss urfolk och försöker få igenom en lag som gör det möjligt för företag att bedriva gruvdrift på urfolkens reservat. Det kommer att ta död på naturen och djurlivet i regnskogen. De försöker också få igenom en lag som legaliserar markstölderna. Regnskogen har blivit ett slagfält där vi som försvarar den befinner oss i krig mot dem som vill förstöra den.

Vad behövs för att rädda världens största regnskog?

– Bolsonaro har monterat ned skyddet för regnskogen. De statliga myndigheter som har i uppgift att förhindra skövlingen har i stället börjat arbeta för att öka skövlingen. Om Lula da Silva [Brasiliens före detta president] vinner valet i höst kan han vända utvecklingen och få myndigheterna att utföra sitt uppdrag. Det kommer förvisso att ta tid att vända situationen, men det är nödvändigt. Inte bara för vår skull, utan för hela världen. Att Lula vill skapa ett särskilt departement för urfolken tycker jag är bra. Det behövs för att vi inte ska bli ännu mer marginaliserade.

Hur farligt är det att arbeta som miljöförsvarare i dag?

– Det har alltid varit farligt i Brasilien, men blir farligare och farligare. Bara i år har flera urfolksreservat invaderats. Miljöförsvarare har dödshotats och fått sina hem nedbrända. Urfolksexperten Bruno Pereira och den brittiske journalisten Dom Phillips dödades i Javaridalen. Själv har jag klarat mig undan dödshot. Efter att jag utsågs av veckotidningen Time till en av årets mest inflytelserika personer tror jag att ingen vågar röra mig.

Du är en eldsjäl. Vad är det som driver dig?

– Mina föräldrar kunde varken läsa eller skriva och jag tvingades börja arbeta som tioåring när vi bodde i vårt reservat. Men jag lyckades förändra mitt liv och utbilda mig. Vad som driver mig är en vilja att ge något tillbaka. Jag vill föra urfolkens talan. Många har inte den chansen. Det är mitt ansvar att föra den kampen vidare.

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook