Upplev polarnattens norrsken i Abisko

Norrsken över fjället Nuolja vid Abisko.

Upplev polarnattens norrsken i Abisko

Vem vill inte någon gång uppleva polarnattens flammande norrsken? Men efter en lång resa vill man inte upptäcka att ett tjockt molntäcke skymmer sikten.

Öka chanserna genom att ta nattåget från södra Sverige till Abisko, där det enligt statistiken är stjärnklart hälften av årets nätter och där det dessutom finns ett minimum av störande bakgrundsljus.

Från december till mars ordnas särskilda norrskensnätter, där du efter en trerätters- middag på STF:s turiststation i Abisko tar skidliften upp till Aurora Sky Station på fjället Nuolja. Turen i stolsliften över nationalparkens fjällsidor är i sig en upplevelse när ögonen vänjer sig vid mörkret och allt fler stjärnor börjar tindra på himlen.

Uppe på fjället är utsikten över fjäll och dalar milsvid. Här finns också en utställning om norrskenet, ett kafé och kunniga norrskensguider som varje kväll gör flera guidningar. Det finns förstås inga garantier för norrsken, men centret är vanligtvis öppet 90 procent av säsongen, vilket säger en del om chanserna.

Efter norrskensskådningen väntar toppbestigningar, offpiståkning och utflykter på turskidor. I Björkliden, bara 20 minuters tågresa bort, är det gott om såväl längdskidspår som pistade backar för utförsåkning.

Boendet i Abisko bokar du på Turistföreningens webbplats.

Här hittar du bästa tågresorna till fjällen i Sverige och Europa

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook