Upplev det exotiska med vinter på hemmaplan

Norrskenet och elden lyser upp det svenska vintermörkret. Foto: Getty

Upplev det exotiska med vinter på hemmaplan

Spana på sälar, övernatta i en igloo eller upplev norrskenet – familjesemester i Sverige på vintern bjuder på mycket mer än skidåkning och skridskor.

Vintersport i all ära, det finns gott om andra aktiviteter som är väl värda att utforska. Mycket av det som görs om sommaren kan man göra vintertid, enligt Jenny Engström som är pressansvarig vid Svenska turistföreningen, STF. Hon föreslår blindbockstricket, där ett barn får bindel för ögonen och en knappnål i hand. Där nålen landar på Sverigekartan, dit går färden.

När man inte kan eller vill resa långt bort är en landskapskarta en bra idé.

Men viktigast av allt är att både barn och vuxna ska trivas, anser Jenny Engström.

– Ofta försöker vi vuxna slå knut på oss själva för att barnen ska ha roligt. Men det blir faktiskt roligare för barnen om även de vuxna njuter och mår bra. Det ska vara en gemensam upplevelse.

Spana på kvällshimlen

Dessutom finns massor av vinteraktiviteter på helt nära håll som inte kostar ett öre, som till exempel att spana på kvällshimlen.

– Om man ger sig av en bit bort från stadens ljus kan man en stjärnklar och molnfri kväll faktiskt se en del av Vintergatan, säger journalisten Niklas Kämpargård, som föreläser om hållbart resande och är aktuell med boken Svemester – Vinter.

Att spana på säl vid Måkläppen på Falsterbonäset är en av Niklas Kämpargårds personliga favoriter. Det är något som man bara kan uppleva vinter­tid, mellan 1 november och 31 januari, då det är tillåtet att besöka naturreservatet.

– Man får inte glömma bort att det finns flera tusen naturreservat som går att besöka året runt. Att gå in på länsstyrelsernas hemsidor är ett bra tips, säger Niklas Kämpargård.

Nu när många kontors­arbetande föräldrar har fått en del av egenföretagarens fördelar i arbetslivet tycker han att man ska passa på att fånga dagen tillsammans med  barnen. Att sluta vid lunchtid en solig torsdag för att ge sig iväg på utflykt om sämre väder väntar i helgen, och i stället jobba ikapp då, kan vara ett alternativ.

Se det exotiska med Sverige

Det är lätt att bli hemmablind och han uppmanar till att se på Sverige ur andra ­perspektiv. Vintern är inte bara trist mörker och ruskväder.

– Försök se med en tysk eller amerikansk turists ögon, som ser det exotiska med Sverige.

Dessutom kan det vara nog så spännande att resa till norr om man bor i söder, och vice versa. Det världsberömda Ishotellet i Jukkasjärvi är ett av hans tips.

Ishotellet är ett av vintertipsen. Foto: Asaf Kliger/ IceHotel

– Det är dyrt, men jämfört med en resa till Thailand för fyra personer tycker jag ­absolut att man får lika ­mycket för pengarna, säger Niklas Kämpargård.

Om man inte vill bo på hotell kan ett alternativ vara att unna sig en god middag och övernattning i en by med igloor, som finns vid Åreskutan.

Resan upplevelse i sig

Dessutom kan man se själva resan i sig som en upplevelse, tycker han. Det håller Jenny Engström med om.

– Att ta till exempel nattåget till Abisko eller Kiruna kan bli en fantastisk upplevelse för hela familjen. Jag vill också slå ett slag för norrskenet, en unik och fascinerande upplevelse som vi har här i Sverige. Och det behöver man ju inte vara skidintresserad för att uppleva.

Fotnot: På grund av coronapandemin kan öppettider och tillgänglighet variera. Se till att i god tid stämma av vad som gäller på respektive boende och ort. Kontrollera noga vilka avbokningsregler som  gäller.

Ämnen:
Artikeln publicerades i