Tvätta rätt – sex steg till en miljösmartare tvätt

Med några enkla knep tvättar du mycket skonsammare för miljön. FOTO: Getty Images

Tvätta rätt – sex steg till en miljösmartare tvätt

Genom att välja rätt temperatur och tvättmedel när du tvättar kan du göra mycket för miljön. Här är tipsen för en miljösmartare tvätt.

Skribent Malin Crona

1. Välj rätt tvättmedel

Välj ett tvättmedel märkt med Bra Miljöval eller Svanen. Då vet du att det ställs hårda krav både för att minska miljöpåverkan och allergirisk. Skippa helst sköljmedlet, men om du vill slippa statisk elektricitet vintertid – välj miljömärkt. Alla ämnen har en påverkan på miljön, så kan du undvika parfym är det bäst.

2. Använd doseringsmått och följ anvisningarna på paketet.

Välj helst ett koncentrerat tvättmedel, det tar mindre plats vid transporter och det går åt mindre material till förpackningen. Pappersförpackning är bättre än plast. Men väljer du Bra Miljöval vet du att det ställs hårda krav även på förpackningen.

3. Välj rätt maskin

Fyll tvättmaskinen så går det åt mindre vatten och energi. Använd helst den gemensamma tvättstugan, om det finns en sådan. För varje tvättmaskin som tillverkas går det åt mer resurser. Men om du ska köpa en ny tvättmaskin eller torktumlare, välj en så energisnål som möjligt, helst med energiklass A+++.

4. Tvätta rätt

Sänk tvättemperaturen när du kan. Att sänka temperaturen från 60 till 40 grader nästan halverar energiåtgången. Men kör ett varmt program – 60 eller 90 grader – någon gång emellanåt för att förhindra bakterietillväxt i maskinen. Passa på att tvätta handdukar och lakan, som behöver tvättas i högre temperatur.

5. Torka rätt

Att torktumla tvätten kräver mindre energi än torkskåp. Men bäst är att hängtorka tvätten utomhus och låta den torka i vinden. Hängtorkning sliter också mindre på kläderna än att tumla dem. Att hängtorka tvätten inomhus är inte att rekommendera då det kan leda till fuktskador.

6. Hoppa över tvätten helt

Tvätta inte kläderna oftare än nödvändigt. Det finns gånger du kan välja bort att tvätta överhuvudtaget. Torka bort fläckar och vädra bort dålig lukt. Då håller kläderna längre.

LÄS MER: Sortera rätt och spara både pengar och miljö

Skribent Malin Crona
Artikeln publicerades i