Nej du, det gör ingen skillnad för bakterierna om jag tvättar i 40 eller 60 grader. Foto: Getty

Tvätta lagom ofta

Hur ofta behöver man egentligen tvätta? Inte så ofta som de flesta tror, säger experten.

– Man behöver inte tvätta lakan så ofta som varje vecka, det är onödigt anser Mats Johansson, textilexpert vid Borås textilhögskola. Han är noggrann med att påpeka att det är hans åsikter grundade i hållbarhet för planeten och för plagget.

– Generellt tvättar vi för mycket och för ofta. Vi slutar lita på oss själva och vår egen bedömningsförmåga, vi har diskvalificerat våra sinnen. Om lakanen inte luktar illa eller ser smutsiga ut så är det ofta ingen fara.

Vädra ofta

Det pratas mycket om bakterier i sängen, men det är bakterier och hudceller som kommer från den egna kroppen, så det är väldigt ovanligt att det skulle vara farligt, menar han. Vid fel förhållanden kan det bli en snabb tillväxt av skadliga bakterier, om man är sjuk eller svettas väldigt mycket, då är det dags att tvätta. Vädra kan man göra oftare. Det är också bra för att bli av med exempelvis kvalster som kan gilla just hudceller.

När det kommer till kökshanddukar är det lite annorlunda.

– Allt som blir liggande eller hängande lite fuktigt har risk för bakterietillväxt. Kökshandduken kan vara blöt eller fuktig under lång tid så den behövs tvättas oftare. Ungefär en gång i veckan för kökshandduken, men det beror också på hur mycket den används och om den används bara till disk eller också som handhandduk.

Bakteriehärden disktrasan

En annan sak som lätt blir en härd för bakterier är disktrasan. Ett råd är att skölja den, krama ur den ordentligt och hänga upp den så den verkligen kan torka mellan användningarna, så minskas bakterietillväxten och lukten.

Kläder är en av de saker vi tvättar på tok för mycket, anser Mats. Dels sliter vi på kläderna, dels är det inte bra för miljön. Att tvätta i 60 eller 40 grader gör heller ingen större skillnad, säger han.

– Bakterier dör inte vid 60 grader heller, du behöver ofta upp i 90 grader för det, och det tål inte de flesta plagg. Däremot kan det vara bra att köra en tom maskin på 90 grader ibland för att få bort bakterier som samlats i tvättmaskinen.

Träningskläder kan man skölja igenom direkt efter användning, så håller de längre.

Artikeln publicerades i