Annons

Orkar du bara göra en sak - sortera ut farligt avfall, lampor och elavfall. Foto: Getty

Trolla bort soporna

Sopor är en materialresurs, men utrymmesbrist är ofta ett problem för den första sopstationen: hemmet. Var ska alla förpackningar förvaras?

Varje år går 1 489 700 ton avfall i Sverige till material­återvinning. Det motsvarar drygt 30 procent av hushållens avfall eller 146 kilo per person. Ändå saknar de flesta hem ett tillräckligt stort utrymme för att sortera glas, plast, papper och metall.

De flesta vill gömma sina sopor. En lösning är skoskåp med fack som tippas ut. En låda för trädgårdsdynor kan också fungera som hemmets gömda sopplats. Snygga och märkta kassar finns numera att köpa, men behöver ett utrymme där de är lätta att nå.

Alternativet till att dölja är att göra sopförvaringen till blickfång och ögonfröjd. Inspireras av Josef Franks skåp Flora för Svenskt Tenn! Ett skåp från loppis eller ett ratat köksskåp kan tapetseras med bilder från en flora eller fågelbok. Äldre naturböcker eller lösa planscher på växter och djur finns att köpa på loppis eller antikvariat. För starkare färg  – köp en rulle tapet, ta barnteckningar eller gör egen graffiti som dekoration.

På Pinterest, en webbplats för kreativa idéer, finns flera förslag på snygga och funktionella sopsorteringssystem.

Tips!

Spara plats genom att slänga alla förpackningar tillsammans. Sortera sedan vid stationen.

Ämnen:
Artikeln publicerades i