Annons
Tio gröna semestertips i sommar-Sverige

Havsbris och fina naturmiljöer finns på skånska Österlen.

Tio gröna semestertips i sommar-Sverige

Fiska havskräftor i Bohuslän, skåda varg i Västmanland, plocka hjortron vid polcirkeln, utforska svensk kvinnohistoria vid Vättern och gör en tidsresa till femtiotalets Gotland. Sveriges Natur har listat tio gröna semestertips i sommar-Sverige.

Midnattssolskidor i Riksgränsen

Tro inte att skidsäsongen är över bara för att sommarlovet har börjat. I Riksgränsen, som har direkt nattågsförbindelse från södra Sverige, avslutas den ordinarie vintersäsongen i slutet av maj, men 21 juni öppnar backarna igen för den fyra dagar långa midsommarskidsäsongen.

Maffigast är midsommarafton då skidliftarna stänger fem på eftermiddagen för att du ska hinna äta middag. Tio på kvällen kör liftarna igång igen för skidåkning i midnattssol fram till halv ett på natten.

Nattåg från södra Sverige ända fram till hotellentrén. Boka på sj.se och riksgransen.se.

Skidåkning vid midsommar – vid Riksgränsen är det möjligt.

Lekfullt vid Höga kusten

Den egensinnige konstnären Anders Åberg gick bort i januari, men hans livsverk lever vidare. Mannaminne vid Höga kusten är en lekfull minivärld med konstverk, gamla fordon, maskiner, verktyg och andra museala föremål som han samlade på sig under sitt konstnärsliv. Hans mål var att skapa något på samma gång humoristiskt, upproriskt och fantasifullt. Kommer du 20–22 juli pågår den så kallade New Orleansfestivalen, i år med bland andra Plura Jonsson och Amanda Ginsburg.

Runtomkring kuperad natur, världsarvsklassad av Unesco, där du kan vandra och checka in på spektakulärt belägna vandrarhemmet Högbonden, inrymt i en fyr högt upp på en kobbe ute i havet.

Mannaminne har både servering och övernattningsstugor, läs mer på mannaminne.se. Boka sovplats i fyren på hogbondenfyr.se.

Kräftsafari i Hunnebostrand

Följ med yrkesfiskare för att fånga havskräftor, som till skillnad från hummerfisket sker under hela året. Dessutom utövas kräftfisket småskaligt och hållbart med burar och tinor.

Under båtturen får du veta allt om den marina kräftans liv. Turen, som utgår från bryggan i Hunnebostrand, avslutas med smakprov av nykokta havskräftor och senare på kvällen trerättersmiddag med fisk och skaldjur.

Efter fisket väntar promenad i Ramsvikslandet, ett naturreservat med typiska bohuslänska klippområden med vadarfåglar och en mångfald av lök- och fetbladsväxter.

Havskräftfisketuren bokas på kaprifol.com. Mer info om Nordens ark på nordensark.se.

Familjepaddling i havsskärgård

Paddla havskajak i skärgård med en tvååring – går det? Ja, med dubbelkajaker och en trygg guide blir äventyret möjligt även för småbarnsfamiljen. I sommar arrangeras familjepaddling med utgångspunkt från Gräddö brygga i Roslagen norr om Stockholm, i Grebbestad och på Sydkoster i norra Bohuslän.

En inledande genomgång ingår där man övar på paddelteknik och säker i- och urstigning, som i början kan kännas lite knivig.

Boka Roslagspaddlingen på kajak-uteliv.com och Grebbestad/Sydkoster på skargardsidyllen.se

Vargspaning i Bergslagen

Nu har du chansen att utmana dina eventuellt förutfattade meningar om en av skogens mest omdebatterade invånare: vargen. Spänningen stiger garanterat när du tillsammans med en guide vandrar in i ett av de västmanländska reviren för att spåra, höra och, med lite tur, också se varg. Du övernattar i tält i varggömslet mitt i reviret.

Vargspaningen i skogarna utanför Skinnskatteberg kan du kombinera med vandring på Bruksleden. Vandra på egen hand och övernatta i Kolarbyn Eco-lodge för att uppleva ett i dag utdött yrke i de svenska skogsbygderna.

Boka vargsafarin på wildsweden.com och övernattningen på kolarbyn.se

Femtiotalspensionat på Gotland

Mellan de knotiga martallarna på södra Gotland gömmer sig ett excentriskt pensionat i femtiotalsstil. Holmhällar har funnits i 65 år och haft många kulturpersonligheter som stamgäster, bland andra akademiledamoten Lars Gyllensten som i decennier satt här och skrev på somrarna. Jonas Gardells film Pensionat Oskar med Loa Falkman och Stina Ekblad spelades också in här.

Klassisk svensk husmanskost serveras i matsalen. Men kom inte för sent. Middagen dukas fram, som det står på anslaget på dörren, ”klockan 17.00 precis”. Den som kommer senare blir utan mat. Hotellet jobbar för att minska matsvinnet med uppfordrande skyltar som ”Ät så mycket Ni vill, men ta inte mer än vad Ni orkar äta upp!”. ”Vi gör som vi alltid har gjort och ändrar inte på så mycket”, som ägaren Calle Hansén, ständigt klädd i vit skjorta med fluga, uttrycker det.

I närheten finns en tre kilometer lång sandstrand, raukfält och skogsstigar för bad, promenader och cykelturer.

Resan tillbaka till femtiotalet bokar du på holmhallar.se.

Som i Normandie

Äppelodlingar, ljusa sandstränder, exotiskt storburriga lövträd och en salt havsbris. Beskrivningen stämmer in på nordfranska Normandie, men också på skånska Österlen. Mest normandisk är trakten runt Kivik med rhododendronträden i nationalparken Stenshuvud och stranden vid Knäbäckshusen med sin kombination av ljus sand och frodig grönska. Äppelbegäret stillar du med ett besök på Kiviks musteri och sötebrödsbegäret med bull- och kakbuffén på Kaffestugan Annorlunda.

Vandra i en naturkatastrof

Döda fallet är en bit av Indalsälven som torrlades 1796 när en man som kallades Vildhussen byggde en ränna bredvid, allt för att timret som flottades nedströms inte skulle krossas. Det gick inget bra, utan resulterade i vad som brukar klassas som Sveriges största naturkatastrof. En sandås brast, vattnet tog sig en helt annan väg och Ragundasjön tömdes på fyra timmar. I dag, drygt 200 år senare, kan du traska torrskodd i den torrlagda Storforsen och begrunda vad som kan hända när människan försöker styra och ställa i naturen. Mer info på dodafallet.se.

Svensk kvinnohistoria vid Vättern

Vid Omberg finns både kultur och spännande natur.

Ellen Key var författaren som skrev om kvinnlig frigörelse och en mer lyhörd form av barnuppfostran. I dag kan du lära dig mer om ett stycke svensk kvinno- och barnhistoria på de guidade visningarna i hennes vackert belägna herrgård vid Vättern.

Vid kanten av Ekopark Omberg, tio minuters promenad från Ellen Keys strand, ligger därtill kulturarvspärlan Ombergs turisthotell, där besökare checkat in sedan 1892 för att äta gott, vandra i naturen och ta en roddtur på Vättern.

Hotellrestaurangen är en snackis bland foodies, medan ekoparken lockar med ängsmarker, lövskogsområden, jätteekar och den unika orkidén kärrknipprot.

Boka boendet på ombergsturisthotell.com och guidad visning på Ellen Keys strand på ellenkey.se.

Plocka hjortron vid polcirkeln

Blåbär och lingon är ju lättfunna. Värre med hjortronen. Hjälp på traven att hitta skogens guld får du om du bokar en hjortonplockningstur. I augusti varje år ordnas flera sådana av lokalt ägda Vuollerim gästgiveri strax söder om polcirkeln. Efter att ha plockat bär, lär du dig att koka sylt och chutney och avslutar med en gourmetmiddag där givetvis hjortron förekommer i både en och två av rätterna. Kan kombineras med vandring och ridning.

Nattåg från södra Sverige till Murjek, därifrån 25 minuters bussresa. Boka på sj.se och laplandvuollerim.se.

Hjortronplockning – nytta och nöje i norr.
Artikeln publicerades i