Annons
Sommaräventyr på hemmaplan

Åk gammeldags tåg genom vildmark till Gällivare eller Kiruna. Foto: Pressbild

Sommaräventyr på hemmaplan

Simma med sälar, segla med en tremastad skonare, cykla i Bergslagen och ta vildmarkståget i gammeldags förstaklassvagnar till midnattssolen. Varför resa långt bort när allt finns på nära håll? Sveriges Natur tipsar om sommarens bästa äventyr på hemmaplan.

Svenskarna är ett av världens mest resande folk. Sedan avregleringen av den europeiska flygmarknaden på 1990-talet har de billiga flygresorna gjort att utlandsresandet ökat med 60 procent. I jakten på häftiga upplevelser bortom horisonten glömmer många de spännande äventyren, den storslagna naturen och spännande kulturen som finns också på närmare håll.

Vackra Österlen. Som i Normandie men närmre. Foto: Gettyimages

Vill du uppleva svenska kopior av berömda utländska landskap kan du bege sig till Österlen vars böljande ängar med äppelträd känns som franska Normandie och Bretagne. Vid Stenshuvud strax söder om Kivik finns stranden i Knäbäckshusen som påminner om Thailands tropiska öar. Bergiga kuster med utsikt över blånande hav som i italienska Cinque Terre hittar du längs Höga kusten i Ångermanland. Och hela världens matkulturer finns förstås i såväl Stockholm som Göteborg och Malmö.

Simma med sälar

Men vi börjar med att bege oss till Piteå där Guide Natura från maj till augusti ordnar safarier där du simmar med sälar i Bottenviken. Turerna utgår från Renöhamn, drygt en halvmil från centrum, med M/B Renön som tar dig ut till de yttersta öarna i skärgården. Har du tur kan du få syn på älg, ren, brunbjörn och havsörn och efter en stunds färd hör du sälarna grymta, sjunga och yla, nästan som vargar. Klädd i torrdräkt och med cyklop och snorkel kliver du i vattnet och upptäcker att sälarna är nyfikna och inspekterar dig både från ovan och under vattnet, utan att komma allt för nära. Du måste låta sälarna ta initiativet. Kom ihåg att du är besökaren och allt sker på deras villkor.

Gråsäl är Sveriges vanligaste sälart. Foto: Gettyimages

Håller du dig hellre på land kan du ta vildmarkståget till Lappland. Resan, som är ett samarrangemang mellan Järnvägsmuseet i Gävle och Inlandsbanan, sker i gammeldags förstaklassvagnar med både restaurang och bar ombord. Färden går via Östersund och Västerbottens inland till Gällivare och bland annat ingår att smaka på lokalt odlad och fångad mat i Jokkmokk, spana in ren, älg och björn längs rälsen och att ta en titt på midnattssolen från toppen av Dundret. Det blir en resa strax efter midsommar som slutar i Gällivare och en i slutet av augusti som fortsätter ända upp till Abisko och Björkliden och avslutas i Kiruna. Boka på inlandsbanan.se.

Djupa skogar

Cykla kan man ju nästan vart som helst. Men väljer du att cykla i Svartådalen norr om Västerås får du uppleva en kombination av Mälardalens kulturmarker med enar, stenar och bondgårdar och Bergslagens djupa skogar med fiskrika sjöar. Om du cyklar på egen hand börjar du med att besöka bygdecentret i Västerfärnebo (svartadalensutveckling.se) där det finns cykelkartor över området och tips på var du kan hyra cykel. Området omfattar också våtmarker och ett rikt fågelliv med bland annat havsörn, svarttärna och kornknarr. Här finns också ett landskap som minner om den svenska industrins barndom med medeltida gruvor och smedjor.

Cykelpaket = mat, boende och ruttförslag. Foto: Gettyimages

Vill du boka cykelpaket med mat och boende finns sådana hos Edens garden (edensgarden.se). De har en tur som bjuder på två cykeldagar på ringlande grusvägar, historiska skogsstigar eller glest trafikerade småvägar.

Fläktande vindar på  havet

En varm sommardag kan det vara skönt att få känna fläktande vindar ute på havet. Och vad är mäktigare än att stå längst bak i aktern på en skonare och betrakta de vindfyllda seglen. Familjen Bergström, som ägnat 20 år åt att renovera den tremastade skonaren Vega, tar dig med på en seglats i Tjust skärgård utanför Västervik. Skogbevuxna och nästan oexploaterade öar blandas med låga kala skär. Med lite tur kan havsörn och säl spanas in från däck.

Skonaren Vega tar dig dit vindarna styr. Pressbild.

Segelutflykterna inkluderar också praktiska göromål som att sätta segel och klättra i riggen, men också att lyssna på när någon av familjens skeppare berättar historier från förr. Ingen fast rutt är planerad, vindarna får styra, men på- och avmönstring sker i Västervik. Vega kommer också att göra turer i sommar från bland annat Norrköping, Kalmar och Karlshamn. Läs mer på skonarenvega.se.

En bra portal för att hitta de bästa paketresorna med hållbarhetstänk och lokal förankring är att kolla in naturesbestsweden.com där man listat arrangemang märkta med Naturens Bästa, Ekoturismföreningens kvalitetsmärkning av schyst turism.

Artikeln publicerades i