Annons

En cykelsemester kan både vara att utforska sin hemtrakt och att ge sig ut på långväga eskapader. Bild: Getty

Resor

Semestra på två hjul

Cykelsemester är det enklaste som finns. Om du har en cykel är det bara att ge sig iväg. Men med lite planering blir turen ännu mer njutbar och spännande.

− Att bilsemestra är som att se på film men att cykel­semestra är som att vara med i filmen, säger Lars Strömgren, ordförande i Cykelfrämjandet.

Enligt honom behöver man inte en massa specialutrustning eller en ny cykel. Fördelen med cykling är att man kommer förbi bebodda trakter, om något behövs längs vägen går det ofta att få tag på.

− Fast jag tycker själv att det är väldigt kul att cykla med en cykeldator som mäter hur långt man har kommit och där man kan lägga in rutter. Så om man ska köpa en grej så skulle jag säga att det är en sådan, säger han.

En cykelsemester kan både vara att utforska sin hemtrakt och att ge sig ut på långväga eskapader. Det kan vara lågbudgetresande med tält eller att köpa färdiga cykelpaket, där boende eller till och med bagagetransport ingår.

Lättare att cykla långt

Att cykla långt i södra Sverige har blivit lättare. Nu finns tre nationella cykelleder som hänger ihop från Göteborg till Växjö via Skåne: Kattegattleden, Sydkustleden och Sydostleden. För en riktigt lång runda kan man binda ihop med Banvallsleden från Karlshamn till Halmstad.

De tre cykellederna är certifierade av Trafikverket och ska vara säkra, fina cykelvägar med bra utbud av boende, matmöjligheter, kollektivtrafik, naturområden och kulturhistoria. Till största delen är de bilfria men vissa etapper går på mindre bilvägar.

Men om man hellre vill ta sig från A till B, eller komma till ett särskilt ställe?

− Jag skulle börja med att köpa en cykelkarta, till exempel Norstedts, för att få överblick över sträckan du vill cykla. Sedan kan man gå in på Open Cycle Map, där ideella användare har lagt in bra cykelvägar, säger han.

Cykellederna är ofta indelade i dagsetapper på runt fem mil, lagom för njutningscyklister. Det är svårt att planera exakt hur långt man ska varje dag, men det är en del av cykelsemesterns charm.

Artikeln publicerades i