Se upp för silver i kläder

Silverbehandlade träningskläder och prylar har fått silvret att öka i reningsverken.

Se upp för silver i kläder

Det kan låta lockande att köpa kläder som stoppar svettlukt. Men de är ofta behandlade med silver som släpper i tvätten och gör sjövatten giftigt för fiskar.

Många träningskläder marknadsförs som antibakteriella eller luktfria. De innehåller ämnen som dödar svettbakterier och den vanligaste bakteriedödaren är silver. Försäljarna kallar gärna silver ”naturligt” eftersom det är ett grundämne som finns i naturen, men grundämnen är inte per definition ofarliga. Även uran och arsenik är grundämnen.

Just eftersom silver är ett grundämne kan det inte brytas ner och det blir ett problem i reningsverken där silverjoner dödar många av de nyttiga reningsbakterierna. De silverjoner som fortsätter ut i vattendragen ställer också till problem eftersom silverjoner är mycket giftiga för vattenlevande organismer, enligt Kemikalieinspektionen.

Efter tio tvättar hade två tredjedelar av silvret släppt från de luktfria plagg som organisationen Svenskt vatten testade i höstas.

− Silvret sköljs ner i avloppsvattnet och är ett allvarligt hot mot både vattnets kretslopp och livet i vattnet, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt vatten.

Han tillägger att om vi använder antibakteriellt silver i konsumentprodukter ökar vi dessutom risken för antibiotikaresistenta bakterier.

Silvret i svenska reningsverk har minskat sedan digitalkamerornas intåg, eftersom få använder framkallningsvätskor med silver. Men silverbehandlade kläder och prylar har fått det att öka igen.

Hur vet jag om ett plagg innehåller silver?

Se upp med ord som antibakteriellt, anti-odör eller ”polygieneteknologi”. Enligt EU:s regler ska det framgå tydligt på varje så kallat luktfritt plagg vilken biocid som det behandlats med, men det här är många företag dåliga på. Det är inte ens säkert att du får svar, men det är ändå viktigt att ställa frågan. Flera stora sportklädesföretag har börjat fasa ut silver men du behöver fortfarande hålla koll själv för att undvika det.

Fler prylar att se upp med

Det är inte bara kläder som kan innehålla silver som bakteriedödare, utan även till exempel skor, sulor, hjälmar, madrasser och dörrhandtag.

Artikeln publicerades i