Så får du giftfritt närmast huden

Så får du giftfritt närmast huden

Schampo, tvål och kosmetika testas varken för hormonpåverkan eller miljörisk. Miljömärkta produkter är det lättaste sättet för konsumenten att få det giftfritt närmast huden.

Det är lätt att tro att kosmetika och hygienprodukter är säkra och testade för alla typer av farligheter. Men det finns klara brister i lagstiftningen. Kemikaliekontrollen i EU går långsamt och har ännu bara betat av en liten del av alla hälso- eller miljöfarliga ämnen. EU:s kosmetikaförordning säger att produkterna måste ha en ingrediensförteckning och förbjuder erkänt hälsofarliga substanser.

Men förordningen tar inte hänsyn till miljöskadlighet eller hormonstörande effekter. För konsumenten är de finstilta innehållsförteckningarna heller inte lätta att förstå sig på. Man behöver vara en erfaren biokemist för att kunna tolka informationen.

Till det problematiska i kosmetika och hygienprodukter hör högfluorerade, allergiframkallande och hormonstörande ämnen, liksom svårnedbrytbara plaster.

På Naturskyddsföreningens webbplats hittar du recept på deo, krämer och schampo.
Naturskyddsföreningens webbplats hittar du recept på deo, krämer och schampo.

Högfluorerade ämnen (PFAS) återfinns i bland annat raklödder, smink och hudkräm. De allergiframkallande substanserna är ofta doftämnen som Limonene och Linalool. Men även olika typer av konserveringsmedel kan vara allergiframkallande (exempelvis MI/MCI). Hormonstörande ämnen kan vara olika typer av UV-skydd i solskyddskräm, men också konserveringsmedel som olika slags parabener. Svårnedbrytbara plaster kan förekomma i många olika typer av kosmetiska produkter.

Så vad kan du göra som konsument för att undvika miljö- eller hälsofarliga kemikalier i din badrumsvardag? Naturskyddsföreningen har tagit fram flera tips när det gäller den hudnära kemin.

Miljömärkta produkter

Det främsta rådet är att leta efter miljömärkta produkter. Titta efter Bra Miljöval, Svanen eller EU:s ekomärkning. Det är oberoende märkningar som garanterar att alla ämnen i produkten är kontrollerade utifrån strikta miljö- och hälsokrav.

Det finns en hel flora av företagsegna märkningar som inte behöver betyda så mycket, eller något alls. Det finns också flera olika ekomärkningar särskilt för kosmetika. Men den här produktgruppen omfattas inte av de strikta krav som finns för att få kalla ett livsmedel ekologiskt. Det kan räcka med några droppar ekologisk råvara för att företagen ska kunna skriva dit ”ekologisk” på förpackningen.

Artikeln publicerades i