Annons
Så blir du en jobbig och miljömedveten kroggäst

Restaurangens mardröm eller miljöhjälte? Ill: Jens Magnusson

Så blir du en jobbig och miljömedveten kroggäst

Hör du till dem som drar sig för att ställa servitören mot väggen och fråga om vad det egentligen är som ligger på tallriken? Dags att sluta vara rädd för att ställa till besvär. Våga vara en riktigt jobbig restauranggäst, så blir alla vinnare i längden.

En femtedel av hushållskonsumtionen är restaurangmat, enligt SCB. Som konsument har du därför stor makt. Genom att ställa obekväma frågor bidrar du till mer hållbar restaurangmat och ett bättre utbud. Ju jobbigare, desto bättre.

Det är framför allt tre områden du bör ha koll på som restauranggäst:

Klimatutsläppen

Långa transporter ger i regel högre utsläpp av växthusgaser än korta. Kött står för en majoritet av utsläppen. Fråga restaurangen om maten är lokalt producerad och välj växtbaserat när du kan. Om restaurangen saknar vegetariskt på menyn – fråga varför.

En annan enkel regel är att välja mat efter årstid. Om restaurangen serverar tomatsallad mitt i vintern, fråga om den i stället kan göra sallad på säsongens växter.

Tips! Kolla köttguiden på WWF, där får du veta vilket kött som är bäst inför restaurangbesöket.

Den biologiska mångfalden

När du beställer fisk– och skaldjursrätter står det oftast inte på menyn om djuren kommer från hållbart fiske. Inte heller vet du om köttet är från områden där skogar skövlats för att ge plats åt betesdjur.

Här är det viktigast att våga fråga: Var fångades/odlades fisken? Med vilka metoder?

Fråga om ursprungsland, miljömärkning och om djurpopulationen är hållbart nyttjad. Be att restaurangen skriver ut information om fisken den säljer. Kräv försäkran om att produktionen är hållbar.

Tips! Använd Naturskyddsföreningens fisklista.

Kemikalierna

I regel används mindre antibiotika och kemikalier i Sverige än i många andra länder. Dessutom finns Kravmärkningen för ekologiska råvaror med låg grad av besprutning. Fråga efter svenskproducerat och om restaurangen köper Kravmärkt.

Tips!hållbararestauranger.se finns information om de mest miljövänliga restaurangerna.

Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook
Annons