Vinnare av Årets tidskrift 2022 & Publishingpriset 2022

Nu är det vår i myrstacken

På vintern övervintrar myrorna långt under stacken, där marken inte fryser till is.

Nu är det vår i myrstacken

Myrstacken vaknar upp tidigt på våren. Vad har myrorna för sig så här års?

Illustratör Jenny Lucander
Myrornas rörelser gör att värmen stiger i myrstacken, och så småningom smälter snön.

Värme inifrån

Myrorna övervintrar långt under myrstacken, där jorden inte fryser till is. Där packar de ihop sig till täta klumpar. När marken värms upp på våren börjar myrorna långsamt röra på sig. Deras rörelser värmer upp hela stacken. Därför kan du ibland se fläckar i snön där den börjat smälta på toppen av stacken.

Oftast finns det bara en myrdrottning i en myrstack. Hon är mycket större än stackens andra invånare, som kallas arbetare.

Skåda drottningen

På våren solar myrorna ofta på toppen av myrstacken för att få upp värmen. Myror är växelvarma, vilket betyder att deras kroppstemperatur är beroende av omgivningens temperatur. För att kunna röra sig snabbt måste myrorna vara varma i kroppen.

De flesta myrorna kallas arbetare. De sköter allt jobb i myrstacken. Det är dem du ser springa på myrstigar, bära barr och knipa dig i foten om du kommer för nära stacken.

Men om du har verklig tur kan du också se en myrdrottning bland sol- dyrkarna. Ofta finns det bara en drottning per stack, men hos vissa myrarter finns det tusentals drottningar. Du känner igen drottningen på att hon är större än arbetarna och har en stor, glänsande bak.

Drottningens uppgift är att lägga ägg så att nya myror föds i stacken. När hon blivit tillräckligt varm dyker hon djupt ner i stacken där hon ligger skyddad resten av året.

Om en myra hittar något gott att äta kan den lämna doftspår så att fler myror hittar dit och kan dela festmåltiden.

Myror på besök

På våren finns det ännu rätt lite för myrorna att äta i naturen. Därför kommer den lilla sockermyran, eller trädgårdsmyran, ibland in i hus i jakt på mat. Där kan du hitta den snaskande på en syltmacka eller en droppe honung.

När myran hittat något gott lämnar den ett doftspår på väg hem till boet. Så kan andra myror följa spåret för att hitta fram till maten. Om du inte vill ha myrbesök är det bäst att stänga burkar och kärl och se till att inget gott står framme.

Om du ser en myra som blir buren av en kompis är de troligen på väg till sin sommarbostad.

Myrornas fritidshus

I början av sommaren kan du kanske se myror som bär på andra myror. De är på väg till sommarstugan. Vissa myror håller sig nämligen med skilda vinter- och sommarbostäder.

Sommarstugorna ligger i solvarma klippskrevor. Vinterstackarna är stora, värmeisolerade slott, och har djup jord under sig där myrorna kan övervintra.

Flytten till sommarstugorna sker med väldig fart. Myrorna lyfter upp sina kompisar och springer iväg med dem till sommarstugan. Också drottningen får skjuts ända fram och slipper gå själv.

Illustratör Jenny Lucander
Artikeln publicerades i
Senaste nyheterna

Ur led var sommaren

Regeringens budget ökar utsläppen

De vandrar för klimatet