Annons
Max flax – vårresor för fågelspaning

Den som spanar igenom 10 000 ejdrar kan räkna med att hitta en praktejder.

Max flax – vårresor för fågelspaning

Om du vill uppleva flyttfåglarnas framvällande naturkraft gäller det att vara på rätt plats i rätt tid. Nu är det dags att börja planera vårresan. Redan i mars kan himlen bli randig av ejdrar.

Vårfågelsträcket går att uppleva över hela Sverige – särskilt vid kuster, sjöar och norduddar. Men på några ställen kan upplevelsen bli extra speciell.

Ejdersträcket längs ostkusten. Redan i slutet av mars och början av april drar ejdrarna norrut, ett storslaget skådespel som går att följa vid alla uddar i havet. Första parkett har man i Kalmarsund (till exempel på Revsudden) eller Kåseberga i Skåne. Vid Kåseberga kan du också få sällskap och vägledning under Ejderns dag som ordnas i början av april.

Vråkar, hökar och glador

Rovfågelskådning i Danmark. Soliga dagar i början av maj är luften över Skagen full av rovfåglar som samlas här innan de ger sig ut över havet mot Sverige. Ta till exempel cykeln på färjan från Göteborg till Fredrikshamn och cykla eller ta tåget vidare till Skagen. Här finns flera campingplatser där du bara behöver lägga dig på rygg utanför tältet för att börja skåda vråkar, hökar och glador.

Sträckfåglar på Dagö. På estniska Dagö passerar de stora massorna av sjöfåglar från Östersjön till Sibirien i början av maj. Här kan du se 100 000 sjöorrar och alfåglar på en dag. Bästa spaningsplatsen är den långa smala sandudden Ristna i väst. Ta färjan från Kapellskär till Paldiski och fortsätt med egen bil eller hyrbil. Ställen att bo på kan du hitta genom hiiumaa.ee

Lomspaning i Laholmsbukten. Tidiga majmorgnar samlas många skådare i lä av bunkern vid Södra Mellbystrand för att se när lommarna lyfter och sträcker vidare norrut. Bussar till Mellbystrand finns på hallandstrafiken.se.

Artikeln publicerades i