Ingemar Lind fick drömbilden efter 40 år

Fjällräv är Ingemar Linds favoritdjur. Foto: Jon Østeng Hov

Ingemar Lind fick drömbilden efter 40 år

Tid och tålamod är det viktigaste för att komma nära djur. Det anser naturfilmaren Ingemar Lind som sökte drömbilden i nästan 40 år.

Vinden viner över den vita vidden. Två fjällrävar, en vit och en mörk, vilar lugnt trots kylan. Kameran följer paret från vårvinter in i den ljusa högfjällssommaren. Deras valpar vågar sig upp ur lyan, tumlar runt i vilda lekar.

Ingemar Lind är på turné landet runt med en ny film om fjällrävar. De nära scenerna ger en fin känsla för både de sällsynta djuren och miljön.

Fjällräv är favoritdjuret och förutom filmen har han just kommit ut med boken Min vän fjällräven (Jengel) om 40 års fascination, alltsedan det första magiska besöket vid en lya.Det han fick se då var speciellt: ett blandäktenskap mellan en vit fjällräv och en av den ovanliga blå färgvarianten. Den gången kunde han bara filma, men drömmen väcktes att fånga kombinationen också i stillbild.

Ingemar Lind lyckades fånga blandäktenskapet i bild efter 40 år.

– Förra året föll allt på plats och jag fick de sista bilderna till boken, berättar Ingemar Lind, som sedan 1990-talet är bosatt i Tänndalen.

Här lever han sitt drömliv med fjällrävslyor på bara några mils avstånd, blåhakar som häckar på tomten och Sveriges enda myskoxar så nära att de kan skådas från köksfönstret.

– Jag är nog på högfjället hälften av årets dagar. Fast jag sover sällan ute i minus 30 längre, nu när jag fyllt 80.

Hänsyn, respekt och ödmjukhet

På 1960- och 70-talen arbetade han med naturprogram i både radio och tv och som frilans har han gjort ett femtiotal naturfilmer för tv. Egentligen är det inte så svårt att komma nära vilda djur, tycker han. Det handlar mest om att låta dem bestämma.

LÄS MER: Sveriges Naturs läsares bilder av oväntade djurmöten

Fågelskådarlegenden Erik Rosenberg lärde honom mycket.

– Låt naturen komma till dig, Ingemar, brukade han säga. Tid och tålamod är det viktigaste. Ofta lönar det sig att prata, rösten har en lugnande inverkan. Fjällrävar är faktiskt inte så svåra, de är hunddjur. Efter en vecka vid en lya äter de ur din hand.

Men den som tränger sig på får inte se mer än svansar som slinker ner i hål eller stjärtfjädrar. Ingemar jobbar alltid med tre ledstjärnor: hänsyn, respekt och ödmjukhet.

– Jag önskar alla att få vara med om sådana här möten. Särskilt barn. Jag tror det lägger grund för förståelse av naturen. Och kanske en vänligare värld.

Tips!

Fjällrävsfilmen visas närmast på Multeum i Strängnäs 21/11 kl 18.30, på Idrottsmuseet i Helsingborg den 3/12 kl 18.30 och på Hembygdsgården i Viken 4/12 kl 19.00. Från februari visar Ingemar Lind film varje vecka i Tänndalens hembygdsgård.

Läs mer om fjällrävar:

Fler fjällrävar trots varmare fjäll
Artikeln publicerades i