Annons
Hjälp att hitta ut i stadsnära natur

Erik Hansson har nominerats till Artdatabankens naturvårdspris 2019, bland annat för guideboken om Stockholmsnatur. Foto: Helena Iles

Hjälp att hitta ut i stadsnära natur

Många stockholmare har ingen aning om hur mycket natur de har runt knuten. Men en ny lättillgänglig guidebok, som passar även den som är på besök, gör det lätt att hitta ut.

Stockholm är en speciell storstadsregion. Det är ovanligt lätt att komma ut i skärgården och det finns ingen annan europeisk storstad som har en stor urskog så nära.

– Tyresta har hotats av avverkningar flera gånger men räddats. Det finns ingen annan skog söder om Dalälven utom Tiveden som håller den klassen, säger Erik Hansson som är en av författarna till boken Upplevelser i Stockholms natur (Polaris).

Han driver webbplatsen Natursidan.se och har varit spindel i nätet för boken, bland annat genom sina goda kontakter med naturfotografer. De andra författarna är Vide Ohlin, som särskilt bidragit med kunskaper om grodor och ormar, samt fiskbiologen Oliver Karlöf.

I boken presenteras 27 områden pedagogiskt med text, kartor och fina bilder, ytterligare hundra finns med som tips. Ett mål har varit att nå ut till natursugna som inte har så mycket förkunskaper. En inledande del med guider över olika djur, växter och naturfototips hjälper till och ger grundläggande naturkunskap.

Fyra av fem vill ut mer

– Det finns undersökningar som visar att tre av fem barn och fyra av fem föräldrar vill ut mer i naturen, men av olika anledningar blir det inte så. Vi hoppas att boken ska göra det enklare.

Områden som Tyresta är enkla att få information om och hitta till, andra är mindre kända trots att de ofta ligger lättillgängligt. Även vana naturmänniskor kan ha dålig koll på platser på andra sidan staden.

– Det finns många gömda pärlor som jag själv inte kände till. Till exempel Gullringskärret nära Jordbro station. Trots att det är ett litet område precis vid vägen till Nynäshamn ger det riktig regnskogskänsla med tät skog och riktigt höga ormbunkar.

Ständig kamp

Boken är inte bara en hyllning till naturen i och runt Stockholm, utan också till alla som kämpat för den.

– Under arbetet förstod vi hur många miljöer som inte skulle funnits kvar om det inte vore för alla eldsjälar och föreningar. Det är en ständig kamp, senast för Råstasjön och Årstaskogen.

Artikeln publicerades i
Annons