Hitta rätta vägen till ett grönare jobb

Jobba praktiskt eller läsa vidare? Foto: Getty

Hitta rätta vägen till ett grönare jobb

Naturguide eller marinbiolog? Du som ska börja gymnasiet och brinner för natur och miljö har en hel del att välja mellan. Så här hittar du programmet som passar just dig.

Är du övertygad om att du vill jobba med någonting inom natur och miljö, men vet inte med exakt vad? Ingen panik, om hjärtat klappar för gröna yrken har du ändå kommit en bra bit på väg inför gymnasievalet. Nu gäller det bara att ringa in det bästa alternativet.

En första fråga att ställa sig kan vara om du vill jobba praktiskt direkt efter gymnasiet eller om du vill läsa vidare.

Naturbruksprogrammet är för dig som vill jobba praktiskt direkt efter studenten. Välj inriktning efter intresse: djurvård, hästhållning, lantbruk, skogsbruk eller trädgård. Nytt för nästa läsår är också en inriktning mot naturturism.

Om du väljer naturbruksprogrammet är det viktigt att kontrollera att du kan läsa de kurser som behövs för att få grundläggande behörighet till högskolan om du vill det.

Naturvetenskaps­programmet ger grund­läggande behörighet automatiskt och du kan också välja så att du får särskild behörighet, något som behövs för många högskoleutbildningar. Naturvetenskaps­programmet är högskoleförberedande och du kan välja mellan två inriktningar: naturvetenskap eller naturvetenskap och samhälle.

Teknikintresserad? Teknik­programmet har en grön inriktning: samhällsbyggande och miljö.

När du hittat rätt program och rätt inriktning gäller det att jämföra skolor, eftersom inriktningarna kan vara olika. Prata med din studie- och yrkesvägledare. Du kan också hitta och jämföra skolorna på utbildningsguiden.skolverket.se. Ett sista tips: Kontakta skolorna och ställ dina frågor.

Ämnen:
Artikeln publicerades i