Annons
Grönare skärmtid för barn med gratisappar

Gröna gratisappar kan ge digitala ingångar till naturen. Foto: Getty

Grönare skärmtid för barn med gratisappar

Frågan är inte bara hur lång tid barn ska få tillbringa vid en skärm, utan också vad de ska göra framför den. Här är tre tips på gröna gratisappar.

Mata paddan giftfritt

Ekopaddan: 3-5 år

En rekorderlig padda förklarar på bred göteborgska att den vill bli matad. Utan gifter!

Spelet går ut på att plantera, vattna, rensa ogräs och sedan mata paddan. Det är inte mycket mer händelserikt än att odla själv i trädgårdslandet, men kan nog väcka lite odlingslust och tankar om varifrån maten kommer.

Läs mer

Träd in i eken

Tripp trapp träd: 3-5 år

Två ekollon rör sig omkring sin ek, där du exempelvis kan hitta gråsuggor under stenar, trolla fram larver under barken och spela på löv. Det är inte direkt faktaspäckat men presenterar småkrypens värld på ett inbjudande sätt, som kanske kan ge en längtan att vända på verkliga stenar. Med internet­uppkoppling kan du också se Utbildningsradions pedagog­iska Tripp trapp träd-filmer med språk- och räkneträning för förskolebarn.

Läs mer

Fånga in verkliga arter

Biologg: 5-100 år

Appen Biologg liknar Pokémon Go, men istället för att samla på låtsasfigurer samlar du verkliga arter. Med mobilen fotograferar du nya arter, registrerar dem direkt om du kan deras namn eller får hjälp med artbestämning.  Varje art ger poäng och tar dig mot nya nivåer. Tanken är också att en stor samling fynd från olika platser ska kunna användas för forskning och naturvård. Hur forskare kan använda de infångade arterna återstår att se, men appen är hur som helst ett bra verktyg för att sprida artkunskap i nya grupper.

Läs mer

Fler app-tips för barn

finns på pappasappar.se. I rutan längst upp till höger kan du välja kategorin Natur & miljö och få upp en lista med förslag och recensioner.

Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook