Färgglatt och fossilfritt på väggarna hemma

Fyll väggarna med linolja och ägg istället för plast och lacknafta. Foto: Getty

Färgglatt och fossilfritt på väggarna hemma

Sätt färg på tillvaron utan plast och giftiga tillsatser. Färgen på väggarna påverkar luften i hemmet och att den är vattenbaserad behöver inte betyda att den är ofarlig.

Om du går in i en färghandel och frågar efter en färg som inte är miljöfarlig så får du antagligen svaret ”Javisst, vi har vattenbaserad färg”. Men vattenbaserat betyder inte miljövänligt, även om det är bättre än lacknaftabaserat. Den vanliga färgen i butikerna är vattenbaserad akrylatfärg, även kallad plastfärg eftersom bindemedlet i färgen är akrylat, ett slags plastkulor som binds samman när färgen torkar. Plastfärgerna innehåller många olika tillsatser, bland annat konserveringsmedel som är starkt allergi­framkallande vid hudkontakt. Enligt Kemikalieinspektionen skriver inte alla tillverkare ut allergivarningar som de borde göra. Dessutom blandas flera konserveringsmedel.

– På så sätt håller sig vart och ett under den halt som skulle kräva märkning, säger Carola Lidén, professor emeritus vid institutet för miljömedicin, Karolinska institutet.

Det finns alternativ för den som vill måla fossilfritt. Foto: Getty

Hon har deltagit i två forskarstudier av målarfärg som visar att halterna och förekomsten av allergiframkallande isothiazolinoner var lika höga 2018 som 2015. Färger märkta med Svanen, EU-blomman eller Svalan innehöll liknande halter som andra färger.

I de flesta färg­butiker finns några färger som är miljömärkta och alltså ska vara bättre än de övriga, men de avger fortfarande skadliga ämnen till luften enligt mätningar som test­företaget Testfakta låtit göra.

Men för den som vill måla fossilfritt finns bra alternativ:

  • Linoljefärg baseras på linolja som framställs av lin. Ibland används terpentin, vilket inte är något bra val från miljösynpunkt och inte heller nödvändigt, så välj bort det. Linoljefärg fungerar bra både utomhus och inomhus och behöver god ventilation under torkningen eftersom en del ämnen avges som kan vara irriterande att andas in.
  • Äggoljetempera består enbart av ägg, linolja, vatten och pigment. Målade ytor blir vackra och slitstarka men du behöver göra fler strykningar än med vanlig färg. Du kan blanda färgen själv eller köpa den färdigblandad.
  • Emulsionsfärg är baserad på vatten och linolja, men kan innehålla otrevliga torkmedel och konserveringsmedel. Satsa på ett fabrikat med uttalad miljömedvetenhet.
  • Naturhartsfärger baseras på oljor, hartser och vaxer från växtriket. Vissa växt­terpener har visat sig allergi­framkallande i Tyskland där de utgör omkring en femtedel av den totala färgmarknaden.

Läs mer om miljöanpassade färger och byggmaterial på ekobyggportalen.se

Ämnen:
Artikeln publicerades i
Gilla, dela och diskutera våra artiklar på Facebook Följ oss på Facebook